Claiming The Crown in Publieke Werken

Tekst en foto’s : Martijn Stadhouders ,

Na Ik Zie U Graag is Claiming The Crown het tweede nieuwe festival dat Breda deze week mag verwelkomen. Publieke Werken in de Annastraat is de avond voor Koninginnedag het podium voor een viertal bands in het hardere segment, namelijk Dirty Bastards, Straighten Thing Out, Otis en New Pokerface.

Na Ik Zie U Graag is Claiming The Crown het tweede nieuwe festival dat Breda deze week mag verwelkomen. Publieke Werken  in de Annastraat is de avond voor Koninginnedag het podium voor een viertal bands in het hardere segment, namelijk Dirty Bastards, Straighten Thing Out, Otis en New Pokerface.

De sleazy punk ‘n’ roll van de Dirty Bastards vormt de opwarmer van de avond. Met een goed half uur ongecompliceerde herrie wordt het publiek klaargestoomd voor wat komen gaat. De invloeden van  The Ramones, AC/DC en Danko Jones zijn overduidelijk hoorbaar. 

Straighten Things Out
is de enige buitenlandse act van de avond. Het trio is afkomstig uit Marseille en schotelt ons punkrock voor met metal-elementen en muzikale passages met een complexiteit die je niet snel  associeert met het genre. Op het tekstuele vlak laat Straighten Things Out zich ook van een geëngageerde kant zien: politiek activisme en anti-globalistische ideeën worden samengevlochten met persoonlijke verhalen. Hoe de bassist zijn instrument bespeelt, is op z’n minst apart te noemen. Het heeft nog het meest  weg van het bespelen van de slide-gitaar.

De heren van Otis behoeven geen introductie. De succesvolle hardcore band uit Roosendaal bracht in 2007 het album ‘Good Cop Bad Mood’ uit en heeft shows gedaan in heel West-Europa. Het podium is letterlijk te klein voor Otis. De microfoons worden een meter of twee voor het podium opgesteld en scheiding tussen band en publiek vervaagt volledig tijdens het optreden. De muziek is weer compromisloos hard en furieus. Nog iets harder en dan scheuren er trommelvliezen. Een nieuwe cd komt eraan, ik ben daar heel benieuwd naar.

New Pokerface is een tijdje op pad geweest door Frankrijk en Spanje. Het gaat namelijk erg goed met de heren. Hun debuutalbum ‘Another Day, Another Religion’ leverde een stroom aan positieve reviews op in zowel binnen- als buitenland en ze speelden al met bands als The Gaslight Anthem, Peter Pan Speedrock en The Undeclinables. Deze show in Publieke Werken is het eerste optreden in thuisstad Breda na de zegetocht door het buitenland en een meer dan waardige afsluiter. Als grote publiekstrekker heb je wat waar te maken en dat doen ze moeiteloos. Het publiek gaat volledig uit zijn plaat op de vinnige punkrock van het trio. Een dijk van een afsluiter.

Gezien: Claiming The Crown, Dirty Bastards, Straighten Things Out, Otis, New Pokerface. Publieke Werken, woensdag 29 april 2009.