Het Amsterdamse rapperscollectief Black Acid is goed op weg om Nederland te veroveren. Na de release van hun EP ‘Beter Nu Dan Nooit’ zijn de jongens geselecteerd voor de Popronde, is er een nieuwe EP onderweg en komt er een vervolg op hun eigen indoor-festival Black Acid Invites. In kapperszaak/café Cut Throat sprak ik met de vier rappers: Dashaeno, Ros, DMY, Smitty, DJ Laupie en hun manager Darina over het ontstaan van het collectief, hoe het is om rapper te zijn en hun toekomstplannen.

Trap met een vleugje punk
Je kunt de Black Acid-sound het best omschrijven als alternatieve trap met een knoeiharde bas en een vleugje punk attitude. Die punk mentaliteit merk je vooral omdat ze doen waar ze zin in hebben. Het kwartet spiegelt zich aan niemand, ze doen hun eigen ding, dragen wat ze hard vinden en zien wel waar het schip strandt. Ze willen grenzen verleggen, rappers with attitude.

Twee jaar geleden is de fundering van de rapgroep gelegd. De eerste track was 'Cirkel', een track met oorverdovende bas - waarin je een denkbeeldige zaal al in een moshpit ziet losbreken. Maar de jongens wilden het daar niet bij laten en besloten er een volwaardige EP van te maken. Het resultaat: de ‘Beter Nu Dan Nooit’ EP.

Voordat we het café binnen komen is het eerste jointje al op en de tweede in voorbereiding. Toch maken ze een energieke en fanatieke indruk. Iedereen bestelt een biertje. Behalve Dasheano, die voor een sapje gaat, en DJ Laupie die bestelde een munt thee. Het is te merken dat ze zin hadden in het teamuitje van straks. Elkaar kapot knallen in paintball. 

3voor12: Wat is jullie definitie van Black Acid? Waar staan jullie voor?
Ros: Acid is zuur. Zodra wij ergens zijn geweest dan brandt je shit weg. Je shit brandt weg, je stage brandt weg. Dat is Black Acid man.
Smitty: We hebben al een keer een geluidsinstallatie laten sneuvelen bij Kwaku Festival. Bij een tune die nog gaat komen viel bij de drop gewoon de installatie drie keer uit. Het was op dat moment best zuur maar achteraf gezien: dat is wel waar we voor staan.

Hoe uiten jullie dat verder?
DMY: Ja het is gewoon begonnen als een soort Whatsapp-groep met mensen die met elkaar wilden werken. We waren allemaal 16, 17, whatever. We wilden gewoon creatieve dingen doen. Ik denk dat dat nog steeds is wat het moet zijn. Het beeld dat als je creatieveling bent en je wil iets doen, dan moet jet het gewoon doen.

Waren jullie voor dat jullie gingen rappen al vrienden?
DMY: Ja we kennen elkaar allemaal via via en besloten om samen te werken.
Smitty: Toen we in de Winston Kingdom speelden en in de Duycker. Dat waren wel momenten dat het steeds beter en closer werd.
Ros: We hebben Woo Hah gepakt bro. In één jaar tijd.
Dashaeno: We zijn nog steeds niet op een jaar bro, drieëntwintig september tweeduizendzestien. Welke datum is het? Boys morgen!

Wat was het moment dat jullie echt dachten van: dit is iets?
DMY: We hadden die pokkoe ‘Cirkel’ en dat was de eerste track waarvan wij dachten: dit kunnen we uitbrengen.
Smitty: Ja, het was wel de eerste track waarvan we dachten: wow. Is dit gemaakt? En als dan tien mensen zeggen dat ze het hard vinden dan geeft dat toch wel wat meer zelfverzekerdheid om het daadwerkelijk uit te brengen.

Hadden jullie verwacht dat het zo lekker zou lopen?

Iedereen schudt schaterend nee.

Smitty: Nee, laatst werd ik een keer aangesproken in Tilburg en dacht toch wel van woah, dat mensen het ook daar gewoon kennen. We kunnen beter gewoon doorgaan en echt ons best doen en zien waar we nu al zijn, met beperkte middelen. Dan kan het gewoon. 
Ros: We willen de hele game storen!
Smitty: Je hebt meer potentie dan mensen in jou zien en denken dat je in je hebt.
Darina: Vandaag eenentwintig geworden en gelijk wijs.

Is er in de tussentijd veel veranderd? Kunnen jullie gewoon over straat?
Smitty: Ik kan gewoon rustig ergens lopen hoor.
Darina: Nou we hadden wel die gast op Rotterdam Centraal, wat zei hij ook al weer? Anne Maré?
Dashaeno: Woah Black Acid in m’n stad! Kan ik even een foto maken?
Ros: Maar wat er nog meer veranderd is dat we meer naar elkaar toe gegroeid zijn, maar daardoor wel meer de verschillen zijn gaan merken. Het wordt steeds makkelijker, moeilijker en spannender tegelijkertijd.

Zorgt dat voor spanning binnen de groep?
Darina: We hebben best vaak ruzie gehad. Vooral Ros en ik. Je gaat schelden en zo maar het komt wel goed.
DMY: Het is gewoon die druk, maar dat is normaal. Alles wat nu komt is nieuw en daar hebben we soms wat moeite mee. Maar het doel blijft altijd hetzelfde.
Smitty: Iedereen wil zijn visie kwijt in wat we maken, maar niet iedereen is het met elkaar eens. Dat is lastig, maar ook heel belangrijk aan de groep. Het kan over een cover gaan, breng ik maar subtiel in.
Ros: Als je geen ruzie hebt met elkaar, dan geef je niet om elkaar. 

Hebben jullie nog een bucketlist voor jullie carrière?
DMY: Sowieso de Alpha op Lowlands afbreken. We hadden een plan dat we over twee jaar op Lowlands wilden staan. Elk festival in Nederland eigenlijk, Duitsland en België. Er is geen limit.
Ros: We willen ons eigen festival. We hebben nu Black Acid Invites, 5 januari is de volgende editie en de stap daarna is ons eigen festival man.
Smitty: We zijn niet alleen rappers en producers, maar ook businessmen en women. Je kan alles doen binnen jouw kracht, je moet je eigen grenzen verleggen. Wie niet schiet mist sowieso.

Kunnen jullie al iets verklappen over de aankomende EP?
Darina: Het publiek is er nog niet klaar voor. Ze weten niet wat het gaat zijn. We hebben wel twee tracks laten horen bij 3voor12 radio, maar het is toch anders.
Smitty: Ik denk dat als je de opgenomen tunes hoort in plaats van die performance dat je dan weer een nieuwe ervaring hebt. Het lange wachten zal beloond worden.

En de volgende editie van Black Acid Invites komt eraan.
Smitty: Ja, hetzelfde met Acid Invites. Dat het wachten beloond zal worden.
Darina: Ja dat is nog een verassing, het wordt wel wat speciaals.

Op 30 oktober komt de nieuwe EP van Black Acid met de toepasselijke titel 'Acid'. Luister hieronder naar hun laatste single 'Anne Maré'.