17:28 Congolese scene voor heel even hier

Afrikaanse grooves in zomers Amsterdam

Mark Bink ,

Komende zaterdag, 24 augustus, staat bij OCCII aan de Amstelveenseweg volledig in het teken van Congolese rumba. Laat je verleiden richting de dansvloer door twee bijzondere bands uit Brussel, om daar vervolgens niet meer weg te gaan als de dj's van Rebel Up! het overnemen. De meeste Amsterdammers zijn niet zo thuis in de Congolese muziek. Staff Benda Bilili was enkele jaren geleden een enorm succes, maar andere namen dringen nauwelijks door in Mokum. 

Voor meer Congolese invloeden hoef je echter niet ver te reizen, want in Brussel bestaat een heuse scene. De organisatie van Rebel Up! heeft het voor elkaar gekregen dit circuit een avond naar Amsterdam te halen. Jean Mikili en zijn bandleden Maxime en Nil zorgen voor de aftrap. Het trio combineert Congolese rumba met indierock. 

Vervolgens neemt Yan Koy & Kolor Rumba het over. Yan Koy verzorgt de vocalen en heeft een band achter zich bestaande uit Petit Poisson, Pappy Muntu en Alonzo Baba. Dit zijn mannen die hun sporen hebben verdiend. Ze maakten deel uit van bands die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de Congolese rumba, zoals Franco's OK Jazz, Zaïko Langa-Langa en Ndombe. Na een zonder twijfel meeslepend optreden, zullen de dj's van Rebel Up! de avond afsluiten met een fijne set. En dat allemaal voor maar €5,- als je voor 23:00 uur binnen bent. Na die tijd ben je €7,- kwijt. 

Rebel Up! Soundclash Congolese Rumba Special, zaterdag 24 augustus, 22:00 uur, Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (OCCII),

Congo Kwazi Meshi mix by Rebel Up! on Mixcloud


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag