17:34 Headbangend in bioscoopstoel bij première In Extase

Oog- en oorstrelende film van Pelgrum met dj's als Sandrien en Joris Voorn hopelijk snel in bios

Jouko Peters ,

Graven
Een intrigerende film over dance, waarin gegraven wordt naar oorsprong en de oeroude vierkwartsmaat. Kort terug naar de acid house-periode met Kareem Raïhani, om daarna met DJ Korsakoff mee te beuken op een hardcorefeest. Bij de woorden 'in extase' denken velen aan het woord (hard)drugs, maar voor wie op zoek is naar een film over drugs: kijk dan niet naar In Extase. Muziek slaat namelijk de klok, niets anders dan dat. Je loopt door clubs en wandelt over festivalterreinen, duikt soms gezellig met Joris Voorn de studio in, terwijl hij je uitlegt hoe en waarom hij een bepaalde openingstrack voor Awakenings maakt. Je waant je een uur lang midden in de scene en mag meegraven. Leuk als kenner, maar misschien nog wel leuker als leek.

Ruud Pelgrum
Filmmaker Ruud Pelgrum kwam met het idee voor de film en werd vanuit alle mogelijke hoeken en gaten geholpen met zijn project. Hoe hij op het idee kwam om de film te gaan maken? Via zijn dochter, min of meer. Zoals wel vaker met ouders en kids vond papa Pelgrum de muziek van zijn destijds 15-jarige dochter verschrikkelijk. Dat gedreun, die monotone en hersenloze geluiden, niets voor hem. Vanaf het moment dat hij zich erin begon te verdiepen, ging het idee om een film over de dancescene te maken méér en méér leven. Hij werd gegrepen door de muziek en In Extase is het schitterende eindproduct, zowel in beeld als in geluid.

Medewerking
Onder anderen Menno de Jong, DJ Korsakoff, Sandrien, Joris Voorn, DJ Isis, Kareem Raïhani, Lucien Foort en Joost van Bellen verleenden medewerking aan de documentaire. Velen van hen waren gisteren aanwezig en maakten hun debuut op het witte doek. Bij Sandrien leidde dat vooraf nog tot veel onnodige zenuwen, maar 's avonds was ze in bijzijn van haar familie vooral apetrots. Voor Duncan Stutterheim en alle Amsterdamse clubs en festivals waren er lovende woorden van Pelgrum: "Iedereen was bereid om ons project te steunen - Duncan in het bijzonder - en we waren in elke club en op elk festival direct meer dan welkom om te komen filmen. Deze film is echt met z'n allen gemaakt", bedankte hij al zijn 'dancevrienden'.

Bioscoop
Of de film daadwerkelijk in veel bioscopen te zien is binnenkort, is nog even afwachten. Volgens uitvoerend producente Marije Pelgrum Berghuis, die het vanmorgen zes uur heeft zien worden, zijn er veel regeltjes omtrent het uitbrengen van een film. "Maar er wordt hard aan gewerkt. Net zoals er gewerkt wordt aan een Engelse versie van de film. We staan momenteel ingeschreven voor een filmfestival in Utrecht binnenkort en we zouden heel graag aansluiting zoeken bij partijen als Melkweg en Kriterion. Dat lijkt ons een ideale combinatie: eerst lekker film kijken, om daarna te gaan dansen. Uiteraard zijn we hartstikke blij met de première van gisteren. En een beetje leeg nu."

Tijdens ADE
Vast staat in ieder geval dat een ingekorte versie op zaterdag 19 oktober, tijdens ADE, door de AVRO uit wordt gezonden op Nederland 3. Dat duurt nog lang, waardoor het te hopen is dat In Extase binnenkort in meerdere bioscopen in Nederland te zien is. Zowel voor de liefhebbers, als de mensen die dancemuziek verschrikkelijk vinden en zo kennis kunnen maken met de scene.


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag