Zara Mcfarlane gaat uit van haar eigen kracht

"Dit album is als een reis door het leven van een vrouw"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek ‘Mokum Melting Pot’ aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer aandacht voor Zara McFarlane, die geldt als een van de opkomende jazz-vocalisten uit Engeland van dit moment. Aanstaande vrijdag 17 januari verzorgt zij een pre-release optreden in het Bimhuis ter gelegenheid van haar nieuwe album If You Knew Her, dat op 20 januari uitkomt. 3voor12amsterdam sprak met Zara over de ontwikkeling in haar muziek, de inspiratie voor haar nieuwe album en over sterke vrouwen.

Ik las dat je nieuwe album ‘If you knew her’ het meest persoonlijke is dat je tot nu toe hebt geschreven.
“Sommige artiesten kunnen alleen schrijven vanuit persoonlijke ervaringen. Hoewel dat niet geldt voor mij, gaan veel liedjes op dit album wel direct en indirect over mij.”

Was dat je bedoeling toen je begon met schrijven voor deze plaat?
“Nee, het is niet iets dat ik me had voorgenomen. Van de liedjes die ik schreef voor If You Knew Her zijn uiteindelijk vooral de nummers die zijn voortgekomen uit persoonlijke ervaringen op de plaat terecht gekomen. Dit album vormt in die zin ook meer een eenheid dan mijn debuutplaat Until Tomorrow.”

Komt dat ook doordat je eerste plaat de uitkomst is van alles wat er in de tien jaar daarvoor gebeurde, terwijl je nieuwe album voortkomt uit het afgelopen jaar, dus uit slechts één jaar van je leven?
“Ja, dat klopt wel. Op twee nummers na, heb ik alles op If You Knew Her geschreven in 2013. Dit nieuwe album is gevarieerder qua instrumentatie, maar de liedjes zijn eenvoudiger dan die op mijn debuutplaat. Op mijn eerste werk was meer ruimte voor solo’s. Dit keer wilde ik me meer dan voorheen richten op de teksten en op mijn stem. De nummers staan als het ware aan het begin van hun ontwikkeling, omdat ze nog zo nieuw zijn. Ik hou ervan verschillende versies te spelen van mijn liedjes. Het touren met mijn nieuwe werk zal er ook aan bijdragen dat de nummers zich ontwikkelen en vormen aannemen die ik nu zelf nog niet ken.”

Wil je iets vertellen over de persoonlijke ervaringen die hebben geleid tot de nummers op het nieuwe album?
"Open Heart gaat over het verbreken van een relatie. Dat je je hart bij een volgende relatie nooit meer zo open kunt stellen als bij die eerste keer, omdat je jezelf wilt beschermen. Het nummer Move gaat over een periode waarin ik niet zo goed wist welke kant ik op wilde met mijn leven. Ik probeer mezelf te motiveren om op te staan en aan de slag te gaan. Woman In The Olive Groves gaat over een zwarte vrouw die ik zag in Italië. Zij bleek een prostituee te zijn die zich daar op een afgelegen plek beschikbaar stelde voor klanten. Ik kwam erachter dat dit vaker voorkomt in het zuiden van Italië. Sterker nog, vaak wordt een zwarte vrouw daar aangezien voor prostituee, omdat de laatste jaren veel Afrikaanse vrouwen die in die regio terechtkomen zo hun geld verdienen. Ik heb daar zelf ook een keer meegemaakt dat ik door een man werd aangesproken die dacht dat ik een prostituee was, omdat ik donkergetint ben. Het liedje is geen commentaar van mij op de situatie, maar het drukt wel de gevoelens uit die ik had toen ik die vrouw zag. In het laatste nummer op de plaat, Love, zeg ik tegen mezelf dat ik er klaar voor ben om me opnieuw open te stellen voor de liefde.”

Ik neem aan dat het geen toeval is dat het album opent met ‘Open Heart’ en eindigt met ‘Love’ en niet andersom.
“Haha, nee dat is geen toeval. Ik wilde dat de plaat hoopvol zou eindigen.”

Ik las ook dat je je nieuwe album omschrijft als 'een reis door het leven van een vrouw'.
“Ja, maar daar kwam ik pas achter toen de plaat af was. Mijn debuut vormde qua liedjes echt een eenheid. Toen we If You Knew Her samenstelden, wist ik eerst niet wat de nummers met elkaar verbond, maar toen ik er nog eens goed naar keek, zag ik dat het allemaal verhalen zijn over sterke vrouwen. Voor mij is een sterke vrouw iemand die op een goede manier met andere mensen omgaat en tegelijkertijd weet wat zij zelf nodig heeft, haar grenzen kent en die aangeeft als dat nodig is. Daarvoor moet zij in staat zijn om de verschillende emoties die je voelt op een eerlijke manier te uiten. Dat is het type vrouw waar dit album over gaat.”

Had je een bepaalde vrouw in gedachten toen je de teksten voor de liedjes schreef?
“Ja, ik dacht aan mijn moeder. Zij heeft mij grotendeels alleen opgevoed. Mijn moeder heeft heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat mijn zussen en ik een goede jeugd hadden en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Daarnaast heb ik een sterke band met mijn tantes. Ik ben heel trots op hen." 

Zara McFarlane, Bimhuis, vrijdag 17 januari 2014, 20:30 uur