Marckus a.k.a. Maduk wordt wakker in Zuid-Afrika, onder het het geweld van drum 'n bass

"Seks is binnen no time weer voorbij, echt meer een moment ding. Muziek is daarentegen levenslang"

Amsterdam ,

Mark van der Schoot, beter bekend als Marckus of Maduk, is een van Amsterdams grootste talenten in zowel de techno als de drum 'n bass. Onlangs organiseerde hij in samenwerking met de geestesvader van het Liquicitykanaal Maris Goudzwaard de eerste editie van Liquicity op Ruigoord. Het uitverkochte feest trok liefhebbers uit heel Europa. Hij is een van de weinige Nederlandse dj's die liquid drum 'n bass draait en veroverde met zijn groovy en sexy sound de afgelopen twee jaar menig festivalweide en clubnacht. Aan de vooravond van zijn wereldwijde doorbraak maakten wij hem wakker met een ontbijtje op bed.

Je hebt twee artiestennamen. Hoe ben je begonnen met produceren?
Als kind klom ik vaak achter de piano en probeerde ik liedjes uit videogames en van de radio na te spelen. Ondanks een aantal pogingen van mijn ouders werden de pianolessen geen succes en met noten kon ik al helemaal niets. In de derde klas ging ik soms jammen met een klasgenoot. Hij speelde dan gitaar en ik piano of keyboard. Dat begon ik voorzichtig op te nemen met mijn computer, althans met een karaoke microfoon voor het versterkertje waar we beide uitkwamen. Ik denk dat mijn interesse voor het produceren daar is begonnen.

Ongeveer twee jaar geleden begon Marckus een beetje - eerst nog als Marcus Rain. Als dj heb ik me goed kunnen ontwikkelen als resident bij Chasing The Hihat, waar ik van stevige beuk techno steeds meer ben terug gezakt naar rollende en iets meer melodische techhouse. Ook sluiten mijn eigen producties daar beter bij aan.

En Maduk?
Dat is meer een soort 'butterfly effect' van hele kleine dingetjes die tot grote dingen leiden. Ik heb op het conservatorium in Haarlem audio engineering gevolgd. Voor een opdracht heb ik toen een compositie gemaakt met een drum ’n bass loopje eronder. Het was een prutseltje van een kwartier werk, maar toen een vriend het bij toeval hoorde heeft hij me in contact gebracht met de jongen achter het grote Liquicity kanaal.

Ik heb het prutseltje daarna verder uitgewerkt tot de track Avalon en een week later was Maduk geboren. Hospital Records was meteen geïnteresseerd in een release. Sindsdien is het een rollercoaster en word ik gesupport door al mijn grote voorbeelden in de scene, heb ik miljoenen plays op Youtube en meer dan 34.000 Facebook likes in anderhalf jaar, echt gestoord.

Waar ter wereld zou je ooit een keer wakker willen worden?
Zuid-Afrika. Drum ‘n bass is daar gigantisch dus het lijkt me geweldig om daar te draaien.

Wat is je grootste droom?

Mijn grootste doel is eigenlijk om de rest van mijn leven muziek te maken en er dus van te kunnen leven. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen een jaar in een broodjeszaak gewerkt, maar daarna alleen nog maar muziek gemaakt. So far, so good dus.

Wat voor muziek luister je zelf in bed?
Ik luister zelf eigenlijk nooit muziek. Ik heb geen iPod of muziek op mijn telefoon. Het enige wat ik luister in bed zijn mijn eigen tracks om te checken hoe de mixdowns op mijn laptop speakers of iPhone klinken. Dingen die ik wel vet vind zijn bijvoorbeeld Miike Snow, Marc Romboy, Madeon en Kraak & Smaak. Maar als ik van tien tot zes in de studio werk, wil ik daarna even geen geluid meer aan mijn oren.

En als je moest kiezen tussen muziek maken of seks?
Ik ben geneigd om muziek maken te zeggen. Dat is toch iets wat langer mee gaat. Seks is binnen no time weer voorbij, echt meer een moment ding. Muziek is daarentegen levenslang. Daarnaast is seks iets wat iedereen op deze planeet kan en doet, maar met je eigen muziek emoties opwekken bij mensen over de hele wereld voelt dan toch als iets groters.

Naast welke vrouwelijke DJ zou je wel eens wakker willen worden?
Nina Kraviz. Ik vind het tof hoe ze daar staat en mooi om te zien hoe ze tussen al die grote jongens in de techno scene door wandelt. Niet per se om naast wakker te worden maar de beste vrouwelijke producers zijn voor mij Imogen Heap en Nicole Moudaber.

Slaap jij veel?
Nee, Ik ben niet echt een slaper. Ik slaap meestal pas rond twee uur 's nachts en zet elke dag de wekker om half tien. Meestal schuif ik dan direct achter mijn computer en ga ik aan het werk. Het weekend is verder een grote vage smurrieboel.

Waar kunnen we jou voor wakker maken?
Potje FIFA

En drugs?
Ik gebruik zelden drugs. Zoiets doe ik alleen als het moment perfect is, maar niet om wakker te blijven. Tijdens gigs doe ik dat uit principe niet, ik vind dat zeer onprofessioneel. Je levert een dienst en wordt daar voor betaald. Ik ben eerlijk gezegd ook niet het allergrootste feestbeest. Naast het draaien heb ik in de weekenden niet echt de behoefte om uit te gaan, in tegenstelling tot de zomer en de festivals natuurlijk.

Heb je een bepaald ritueel voor het draaien?
Niet echt. Soms ben ik heel zenuwachtig, dat hangt af van de grootte van de zaal en de bekendheid met het publiek. Ik weet dan niet zo goed wat ik kan verwachten, maar bij Chasing The Hihat bijvoorbeeld is het inmiddels een thuiswedstrijd en ben ik veel relaxter.

Ben jij een aanwezige dj?
Nee, het doel is dat het publiek een goede avond heeft. Ik vind niet dat ik zelf centraal moet staan. Ik ben niet zo arty-farty dat ik mijn eigen ding echt over moet brengen. Ik pas me aan aan het publiek. Ik hou rekening met waar ik sta, hoe laat, en probeer aan te voelen wat mensen leuk vinden.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Als Maduk heb ik bij een groot label getekend. Als Marckus doe ik zo nu en dan nog een release of gig. Met de Liquicity feesten zitten dan we over de hele wereld en het label behoort tot een van de grootsten in de scene. Daarnaast heb dan ik mijn eigen audio masteringservice gespecialiseerd in de electronische stijlen.

Waar kijk je het meest naar uit de komende tijd?

In januari zijn we een nieuw bedrijfje gestart voor de evenementen-, en labelkant van Liquicity, waar we nu druk mee bezig zijn. Afgelopen maand was de eerste editie in Ruigoord, 11 mei in Antwerpen en 15 juni weer in Amsterdam. Als Maduk ben ik daarnaast een album aan het maken. Marckus houd ik iets meer low Profile, wel komt daar in de komende weken een nieuwe EP van uit. Dat worden vijf nummers, waarvan drie tracks met Rue d’Alex.

En de feestjes?  
Marckus: Maduk:
►Liefhebbers (30 maart) ►Spektrum XL (12 april)
►Oranje Klapperd (27 april) ►Subway Beachparty (13 april)
►Qyeensday Madness (30 april) ►Breakdown [BE] (19 april)
►Downtown Festival (18 mei) ►Submerge (20 april)
►Nachtdienst (1 juni) ►Experiment V [BE] (3 mei)
►Open Air (9 juni) ►Bassfelter [DE] (4 mei)