Roots12: Bienvenidos a Berbenautika

Blender Systema Solar levert multi-muziekmix

Tekst: Armande Harmsen | Foto's: Irina Raiu ,

In oktober 2010 bracht het Colombiaanse Systema Solar hun gelijknamige debuutplaat uit. Die sloeg in als een bom nadat zij als liveband al succes behaalden bij SXSW in maart 2010. Eerder dit jaar stonden ze op Lollapalooza in Chili en deze zomer trekken ze door Europa met hun Ronda Galáctica 2012 tour. Vandaag is de band op Roots om een sauna te maken van de overdekte Club stage.

Muziek
Systema Solar bestaat uit zeven Colombiaanse excentriekelingen. Het collectief ontmoette elkaar in Medellin in 2007 en mixt invloeden uit verschillende muziekstijlen, waaronder cumbia, fandango, champeta en bullerengue met hiphop, techno, house, breakbeats en scratching. Stop het in een blender en het resultaat is wat zij zelf noemen; Berbenautika, dat slaat op de traditionele feesten uit het thuisland. Met hun Afro-Colombiaanse beats smaakt deze muzikale combinatie net zo lekker als hun eten.

De heren en dame van het zonnenstelsel, waar Systema Solar voor staat, vergezellen dit alles met felgekleurde outfits en audiovisuele beelden. In oktober 2010 brachten zij hun gelijknamige debuutplaat uit die insloeg als een bom nadat zij live al succes behaalden bij SXSW in maart 2010. Eerder dit jaar stonden ze op Lollapalooza in Chili en deze zomer trekken ze door Europa met hun Ronda Galáctica 2012 tour.

In de club stage zet Systema Solar de tent op z’n kop met zijn energieke en opzwepende moves. Ze leggen heel hun hart en ziel bloot bij het optreden. De rauwheid en pure oerbeats van dit collectief spreken het publiek aan en naarmate hun set vordert, hoe knusser het wordt in de tent. Aan het einde van de set drupt de condens van het plafond. Aan de buitenring van de tent staan mensen hun eten naar binnen te werken en vrienden naar binnen te roepen. Alles wat bij een latijns-amerikaans feestje hoort dus.