Roots12: Wildwestdromen in Oosterpark

Diwa Meijman: "Het lijkt me vet om uit Texas te komen"

Anouk Tuitel ,

De Nederlandse oase van Roots ligt op het Urban Groove stage. Met Typhoon, Sarah-Jane & The Xperience, de band KOFFIE, de talentenjacht Alliantie Roots on the Road, Makkie & KrankJoram (winnaar Wanted 2012) en showcases van het ROC van Amsterdam krijgen we een dwarsdoorsnede te zien van de Nederlandse hip-hop scene, soul en afrobeat. De dag wordt afgetrapt met de net afgestudeerde Diwa en Wieteke.

Muziek
Wieteke Wijte (20) is alternatieve singersongwriter, speelt soms rock en is toegelaten aan het conservatorium Amsterdam. Diwa Meijman (19) is geinspireerd door Florence And The Machine en Anouk. Ze gaat reizen en zichzelf verder ontwikkelen, aan theorie werken en volgend jaar ook auditie doen voor het conservatorium. Ze zijn beiden afgestudeerd aan de muziekopleiding van het ROC. Diwa heeft een hele band, Wieteke een gitarist als begeleiding.

Waar liggen jouw Roots en hoe horen wij die terug in jouw muziek?
Wieteke: Ik ben wel jaloers op mensen die ouders hebben die uit de muziekwereld komen. Mijn moeder zingt dan wel in een kerkkoor, maar daar liggen mijn roots niet. Ik heb vooral veel muziek geluisterd en heb andere mensen opgezocht die met muziek bezig waren. Maar ook ik heb Spice Girls geluisterd en The Backstreet Boys, dus misschien komen m’n roots daar ook wel een beetje vandaan.

Diwa: Ik ben ook niet opgevoed met muzikale ouders, wel werd ik altijd gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Pianoles, schilderen en dansen. Ik danste bij Lucia Marthas en daar kregen we op een gegeven moment zangles. Toen kwam ik achter dat ik zingen heel erg leuk vond. Ik luisterde ook Spice Girls, werd op een gegeven moment helemaal verslaafd aan Anouk en heb haar heel erg lang geluisterd. Daar ben ik nu even vanaf gestapt en probeer andere dingen te luisteren.

Wanneer was de laatste keer dat je terug ging naar je Roots en waarom?
Diwa: Voor onze eindpresentatie mocht je zelf je eigen show geven. Toen ben ik echt gaan luisteren en op zoek gegaan naar muziek die mij echt kippenvel geeft. Ik kwam uit bij powerdames zoals Florence And The Machine en Anouk. Ik maak echt poprock, meer met kracht, veel instrumenten, hard knallen, daar krijg ik een kick van.

Wieteke: Je wil echt je eigen ding laten zien voor je eindpresentatie. In de eerste twee jaar van je opleiding sta je open voor andere dingen en dan kom je er achter waar jij nou echt goed in bent. Aan het einde van die drie jaar mag je dat laten zien, bij mij is dit alternatieve singersongwriting en soms rock.

Als je mocht kiezen, waar zou je je Roots willen hebben liggen en waarom?
Diwa: In Texas, ik luister veel countrymuziek en het lijkt me vet om daar vandaar te komen.

Wieteke: Qua muziek zou wel m’n roots in Amerika willen hebben, in Nederland ben je meer beperkt in muziekstijlen.

Welke act / artiest ga jij bekijken vandaag? Waar kijk je naar uit en waarom?
Diwa: We gaan straks naar Sarah Jane & the Xperience kijken. Zij heeft ook bij ons op het ROC gezeten en is nu al twee jaar afgestudeerd. Ze heeft net haar EP release gehad en heeft een hele vette band.

Waar ben je nu mee bezig?
Wieteke: Deze week ga ik de hele week repeteren met mijn band. We heten nu nog The Muffin Majors, maar voor ons eerste optreden willen we een nieuwe naam hebben. Na deze week zijn we klaar om op te treden en willen we via GRAP of The Music Matrix optreden. Ook willen we graag onze EP release doen in de kleine zaal van de Melkweg, maar er staat nog niks vast.

Diwa: Ik ben meer geïnteresseerd in mezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Ik ga een tussenjaar nemen om te reizen en lessen te nemen in piano en zang. Vanuit daar wil ik gaan schrijven wat ik voel.