Roots12: Sarah Jane ook meer dan fijn bij daglicht

Debuut Deigh & Night primeurt in open lucht op Roots

Armande Harmsen ,

De Nederlandse oase van Roots ligt op het Urban Groove stage. Met Typhoon, de band KOFFIE, de talentenjacht Alliantie Roots on the Road, Makkie & KrankJoram (winnaar Wanted 2012) en showcases van het ROC van Amsterdam krijgen we een dwarsdoorsnede te zien van de Nederlandse hip-hop scene, soul en afrobeat. Sarah Jane releaste afgelopen woensdag haar EP Deigh & Night in de Sugar Factory en vandaag op Roots in de open lucht.

Muziek
Vanmiddag geeft miss Sarah Jane van de Xperience band een funky swingende set van zoete R&B-nummers. Sarah Jane is bekend van Zwart Licht XL (o.a. Noorderslag) en het optreden van de Xperience band samen met Kalibwoy. De markante dame en opvallende verschijning zet haar set in het Oosterpark vandaag zo sfeervol en ontspannen neer, dat het bijna een improvisatiesessie lijkt. Tegelijk zijn de muziek, zang en improvisatie-rifjes überstrak op elkaar afgestemd. Lekker klinkt het op het veld in ieder geval zeker.

Waar liggen je roots en hoe belangrijk zijn ze in je muziek?
"Mijn roots zijn Surinaams en mensen met Surinaamse roots staan bekend om veel ritmegevoel, de muziek en het eten. In mijn eigen muziek is die invloed voelbaar omdat ik ritmische muziek maak en dat zit er vanaf kleins af aan al in. Ik ben opgegroeid met Surinaamse muziek met veel percussie dus dan begint de muzikale ontwikkeling onopgemerkt vanzelf.”

Als je zou kunnen kiezen om andere roots te hebben dan die je nu hebt, waar voel je je dan het dichtst bij staan?
“Ik denk dan Jamaicaans. Ik heb altijd al een connectie gevoeld met Jamaica en hun reggae cultuur.”

Sarah Jane’s oproep van de dag: "koop het album!" De leading lady van de Xperience band heeft afgelopen woensdag de release van haar eerste solo EP, Deigh & Night, die goed wordt ontvangen, gevierd in de Sugar Factory. De EP is momenteel te vinden op de luisterpaal. De zangeres vertelt dat met de release de komende tijd een mini tour met de band gepland staat, die as we speak wordt samengesteld.