Roots12: Ritmo Samba Squad doet zo nu en dan grondvesten schudden

Skeete Mcleed: “Roots bepalen niet je muzikaliteit"

Tekst: Merel Keizer | Foto's: Michael Broekmeulen ,

Aan de rand van het park ligt het Bass stage, de plek dit jaar voor de kleinere dj- en live acts. Het is tevens de residentiële suite van Selektor Depender die bijna de hele line up muzikaal begeleidt. Sebastian Skeete Mcleed is de leider van de Ritmo Samba Squad die bestaat uit dertien percussionisten. Wekelijks komen ze bijeen om te oefenen, en zijn al zeven jaar bezig
met soms een wisseling van muzikanten.

De roots van Skeete Mcleed liggen in Barbados en Jamaica, maar hij is er zelf nog nooit geweest. Dit zou Skeete McLeed overigens wel graag willen: “het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt”. In Afrika is hij wel eens geweest, en voelt zich daar ook meteen thuis. “Alleen al voor het klimaat zou ik in het Caribisch gebied willen wonen, maar een ritmegevoel is volledig individueel gebonden en ligt niet per se aan je roots”.

De Ritmo Samba Squad heeft momenteel geen optredens of albums in de planning. Wel zijn ze nu verschillende muziekstijlen aan het mixen en een tour staat ook op het verlanglijstje. De belangrijkste boodschap van Sebastian aan het publiek; “deel liefde en muziek”. Dat is precies wat ze gedaan hebben op het Amsterdam Roots Festival met hun energieke optreden. De stokjes vlogen uit enthousiasme de lucht door. Zelf vonden ze het optreden niet soepel genoeg verlopen, wat te merken was aan het stilvallen van het gehele ensemble af en toe. Het optreden vond plaats voor het podium deels het publiek door, als een brassband die door je lokale wijk paradeert in Brazilië.