Roots12: Koffie; Afrobeat uit de Achterhoek

"Mijn Roots liggen in de Achterhoek. Niet direct de plek waar je afrobeat tegenkomt.

Michael Broekmeulen ,

De Nederlandse oase van Roots ligt op het Urban Groove stage. Met Typhoon, Sarah-Jane & The Xperience, Makkie & KrankJoram en showcases van het ROC van Amsterdam krijgen we een dwarsdoorsnede te zien van de Nederlandse hip-hop scene, soul en afrobeat. Tegen de avond staat de nieuwe afro-feelgood-revelatie Koffie op het podium.

Muziek
Na Jungle by Night is er Koffie. Deze jongens zij een nieuw slag in de Afrobeat. Geïnspireerd door deze Nigeriaanse stijl vermengt de band eindeloze beats met swoops van improvisatie. Vrijdag stonden ze op het Big Rivers Festival in Dordrecht, zaterdag in Rotterdam en vandaag in het Oosterpark. De band was al op Oerol en ze zijn getekend bij Dox Records.

Waar liggen jouw Roots en hoe horen wij die terug in jouw muziek?
"Mijn Roots liggen in de Achterhoek. Niet direct de plek waar je afrobeat tegenkomt. In Rotterdam ben ik met afrobeat in contact gekomen en toen ik het hoorde was het een soort van thuiskomst. Ik speelde al lang in bands met lange deels geïmproviseerde lange nummers en de afrobeat van Fela Kuti was precies dat, en dan waanzinnig gaaf! Daarna ben ik in Amsterdam door Fela geïnspireerd de band gaan vormen wat resulteerde in KOFFIE"

Wanneer was de laatste keer dat je terug ging naar je Roots en waarom?
"Mijn muzikale roots zoek ik regelmatig op in concerten. Ik werk ook bij het Bimhuis waar ik heel veel concerten zie. Gaafste concert daar vorig jaar was de afterparty van de Fela musical met de New Yorkse afrobeatband Anti-Balas."

Als je mocht kiezen, waar zou je je Roots willen hebben liggen en waarom?
"Mijn roots zijn wel ok. Stel ik zou in Nigeria geboren zijn, waar de afrobeat vandaan komt, zou de kans groot zijn dat ik van hele andere muziek zou houden. Nu kom ik uit Nederland en hou ik ook bijvoorbeeld niet zo van de palingsound. Maar misschien is dat ook wel kort door de bocht haha. Ik ben heel gelukkig hier."

Welke act / artiest ga jij bekijken vandaag? Waar kijk je naar uit en waarom?
"Typhoon zag ik op Oerol (waar we ook met KOFFIE speelden) en vond zijn show erg aanstekelijk. Verder zag ik ook veel namen staan die ik niet ken en dat vind juist leuk, dan kan je nog eens echt verrast worden."

Wanneer / waar is je volgende optreden in Amsterdam?
"We hebben afgelopen maanden veel in Amsterdam gespeeld waaronder ook Paradiso en de Melkweg! Na Roots hebben we even geen shows in Amsterdam maar die gaan er zeker komen. We gaan ook de release van ons nieuwe album uiteraard vieren met een optreden maar daarvan is de datum nog niet vastgesteld. Hou daarvoor onze facebookpagina in de gaten of kijk op onze website.

Waar ben je nu mee bezig?

"We zijn de opnames van onze eerste album aan het afmixen. De release komt er dus aan. Verder zijn we ook al weer druk met het schrijven van nieuwe nummers die we in het najaar live gaan spelen. Onze verdere optredens staan op onze site."