Roots12: Futloos funken met Humanos Magicos

Psychedelische lange nummers maken loom

Tekst: Roos Verkade | Foto's: Merel Keizer ,

Aan de rand van het park ligt het Bass stage, de plek dit jaar voor de kleinere dj- en live acts. Het is tevens de residentiële suite van Selektor Depender die bijna de hele line up muzikaal begeleidt. Een van de meest geboekte gasten in de namiddag (voor de 5e keer op Roots!) is Humanos Magicos.

Muziek: psychedelische funk rock
Dat de band beïnvloedt wordt door rock ’n roll is duidelijk te merken. Tussen de wereldse klanken klinken strakke gitaar riffs. De saxofoon klinkt elektronisch, lijkt van heel ver te komen en is bepalend voor de sfeer van de muziek. Het publiek deint loom mee op de vloeiende klanken. Een enkeling leeft zich uit voor het podium.

Min: De nummer zijn vrij lang en worden halverwege wat eentonig. Ook zit er weinig variatie in de compositie van de nummers. Al met al lijkt het een lang nummer van een half uur dat niet echt van de planken af spat.

Waar liggen jouw Roots en hoe horen wij die terug in jouw muziek?
Mario Ramirez: "We spelen een combinatie van funk en Afrikaanse en Mexicaanse muziek. Het is allemaal heel dansbaar maar ook psychedelisch. Onze echte roots liggen toch bij rock ’n roll. Doordat we veel reizen pikken we overal weer verschillende stijlen op die we proberen te combineren met alle invloeden die we al hebben. Hier in Amsterdam hebben we veel Afrikaanse muziek gehoord. Vooral Ethiopische muziek trekt onze interesse op dit moment.

Wanneer was de laatste keer dat je terug ging naar je Roots en waarom?
Mario Ramirez: "De laatste keer dat wij terug gingen naar onze roots? Als in echt terug naar onze roots? Ik denk gisteravond (lacht). We moesten gisteravond spelen. Voor ons zijn onze roots onze muziek. Juist omdat we onze herkomst terug laten komen."

Als je mocht kiezen, waar zou je je Roots willen hebben liggen en waarom?
Luigi de Alexandro: "Dat moet een plek zijn met een dak (lacht)"
Paulo Chavez: "Een plek waar het niet regent! Dat sowieso"
Mario Ramirez: "We komen nu al vijf jaar op Roots festival dus hier liggen onze roots ook wel een beetje."

Welke act / artiest ga jij bekijken vandaag? Waar kijk je naar uit en waarom?
Paulo Chavez: "We hebben al een goede Ethiopisch band gezien vandaag. Dat is de muziek waar wij van houden".
Mario Ramirez: "Waarschijnlijk gaan we nog een beetje rondkijken. Zoveel mogelijk verschillen invloeden opnemen. Misschien ook nog wel een Nederlandse band ja".

Waar ben je nu mee bezig?

Luigi de Alexandro: "We plannen een trip naar Ethiopië!"
Mario Ramirez: "Vandaag willen we goed spelen. Verder willen we vooral veel blijven spelen en een nieuw album opnemen. Ons probleem nu is dat onze liedjes vrij lang zijn. De uitdaging is om kortere nummers te schrijven. "