15 jaar Amsterdam Roots: kwaliteit en verrassend vermogen

Goossens: "Ieder jaar is het weer een verrassingspakket, ik nodig iedereen uit om het zelf te komen beleven!"

Pepijn van Gils ,

Dit jaar viert Amsterdam Roots haar vijftienjarig jubileum, dat zich nog altijd vrij toegankelijk weet te manifesteren. Wat is eigenlijk het gouden recept voor deze topprestatie? Wat is de sleutel voor dit succes? 3voor12amsterdam sprak aan de vooravond van het festival met directeur Frans Goossens over de historie en de succesformule. "Je moet continu in staat zijn om kwaliteit te bieden en verrassingen te brengen. In de loop der jaren schept dat een band met het groeiende publiek. En zonder publiek uiteraard geen festival!"

Hoe is Amsterdam Roots Festival vijftien jaar geleden begonnen?
"Kleine correctie, het allereerste Roots Festival was eigenlijk dertig jaar geleden. Het begon toen met Afrikaanse muziek, die net als de Jamaicaanse reggae van Bob Marley de heersende popcultuur van nieuwe impulsen voorzag. Er bleek nog veel meer moois op de wereld te beluisteren en dat leidde al snel tot verbreding van de programmering. Met de start van Amsterdam Roots nu 15 jaar geleden werd het festival voor het eerst uitgebreid met een gratis festivalonderdeel in het Oosterpark. In dit ‘Werelddorp’ kreeg muziek uit verschillende windstreken een eigen podium, aangevuld met culturele stands en lokale initiatieven. Om de organisatie en publiciteitsbasis van deze nieuwe opzet te versterken werden er allianties gesloten met Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en het Holland Festival."

Waar kijk je als programmeur met de grootste trots op terug?
"Sinds de start van Roots in Oosterpark is er heel wat veranderd, zowel in onze samenleving en daardoor ook in het festival. Het eerdere Werelddorp werd vervolgens Roots Open Air en de culturele scheiding tussen de podia werd opgeheven. Net als in de wereld om ons heen neemt etniciteit in belang af en is integratie een kwestie van tijd. Het bijeenbrengen van dit Amsterdamse publiek in al zijn schakeringen van leeftijd en afkomst beschouw ik als het grootste succes van Roots Open Air."

Wat waren voor jou de drie meest historische optredens?
"In de loop der jaren is de kwaliteit van het muziekprogramma uitgebouwd met een scherpe internationale programmering van spraakmakende en bijzondere concerten. Hoogtepunten : Amadou en Mariam met een uitgelaten menigte voor zich of Souad Massi in een tent met uit hun bol gaande meiden met hoofddoekjes of de uit een andere wereld afkomstige Aboriginal groep White Cockatoos."

Hoe ga je dat dit jaar proberen te overtreffen?
"Ieder jaar is het weer een verrassingspakket dus ik nodig iedereen uit om het zelf te komen beleven!"

Waar kijk je dit jaar zelf het meest naar uit?
"Systema Solar uit Colombia – High energy cumbia hiphop"