Roots12: Danyèl Waro: Pater Familias van het Roots festival

“Muziek is van iedereen en niet in een hokje te plaatsen: het is mensen-muziek”

Roos Verkade ,

In eerste instantie lijkt Danyèl Waro vandaag de vreemde eend in de bijt. Waro gebruikt traditionele Afrikaanse instrumenten gecombineerd met Indiase drums en zanglijnen. Niets aan zijn optreden lijkt geknutseld. What you see is what you get. Danyèl staat op het podium in zijn meest pure vorm: dit is hij en niet anders. Geldt hetzelfde voor zijn muziek?

Muziek
Zijn muziek zou je kunnen zien als de roots van alle andere genres die vandaag op Roots Open Air aanwezig zijn. Veel genres vinden hun roots in traditionele Afrikaanse muziek. Waro staat vandaag voor die traditionele muziek en zijn performence staat als een huis. Zijn aanwezigheid roept eerbied op. Hier staat een waar muzikant op het podium; als een vader van de muziek. Zijn ode aan zijn eigen vader bevestigd dit gevoel van vaderlijk respect.

Waar liggen uw roots en hoe horen we dat terug in uw muziek?
"Ik wordt beïnvloed door heel veel verschillende mensen en culturen: Europese mensen, mensen uit La Réunion, mensen uit Madagascar, Indiase mensen, Chinese mensen etc. Mensen uit allerlei verschillende culturen en gebieden. Ik ben Katholiek en ik ben Tamils. De taal van mijn land en de taal waarin ik zing is Creools. Al deze invloeden horen bij mij en ik probeer zoveel mogelijk terug te laten komen in mijn muziek. Juist omdat het allemaal deel uitmaakt van mijn persoon"

U gebruikt aparte instrumenten tijdens de show, vertegenwoordigen die ook al die verschillende culturen?
"We gebruiken instrumenten die door slaven over de hele wereld gebracht zijn. Daarom zijn ze op veel plekken op de wereld te vinden. Maar alle instrumenten vinden hun oorsprong in Afrika. Deze Afrikaanse invloeden meng ik weer met Indiase drumpartijen en manieren van zingen. Maar er zijn ook te invloeden van Franse chansons te horen en wat meer Europese muziek. Ik weet niet precies wat de grootte van elk deel is maar er is van alles wel wat terug te vinden."

Wanneer was de laatste keer dat u terug ging naar je roots?
"Vorige week nog. Ik ben bijna altijd in mijn eigen land, dicht bij mijn roots. Ik reis niet zoveel, daar houd ik niet van. Ik wil graag in mijn land blijven bij mijn familie. Ik zie mijzelf niet als een professioneel muziekant. Ik speel muziek als een soort protest. Ik wil laten zien dat muziek niet in een hokje hoort: het is mensen-muziek. Ik wil laten zien dat muziek mooi is en van ons allemaal is, niet van een cultuur of groep mensen."

Speel je wel veel in je eigen land?
"Niet veel maar ik speel wel. Het is maar een klein land en ik wil niet te aanwezig zijn. Met mijn muziek probeer ik emoties en gevoelens over te brengen. Mijn muziek bevat een diepe boodschap. Ik kan het niet te vaak laten horen want dan raakt de boodschap verloren. Mijn muziek is geen product."

Wat mist u van uw roots als u weg van huis bent?
Mijn vrouw en kinderen. Ik maak elke dag de hele dag met mijn kinderen. Ik zing samen met ze en we bespelen instrumenten. Daar kan ik niet te lang zonder.