Roots12: Circo Simonelli veroorzaakt waterballet tijdens finale Roots on the Road

Simonelli: “Roots binden je vast. Als band wil je juist vrij zijn”

Roos Verkade ,

De Nederlandse oase van Roots ligt op het Urban Groove stage. Met Typhoon, Sarah-Jane & The Xperience, de band KOFFIE, de talentenjacht Alliantie Roots on the Road. Tijdens deze laatstgenoemde competitie vind een battle plaats tussen de Amsterdamse 'east coast' en 'west coast'. New Grounds Quintet uit Oost en Circo Simonelli uit Amsterdam West vechten om de hoofdprijs.

Op de vraag of ze al plannen voor het prijzengeld hebben, roepen de mannen in koor 'bier drinken!!!' Simonelli, trompetist: "Nee, even serieus, ik denk dat iedereen van ons wel beseft hoe belangrijk dit is en dat we ons volledig ervoor moeten inzetten. We willen nu graag een album opnemen dus waarschijnlijk gaan we ook een deel van het geld gebruiken om dat te bekostigen, maar er kan zeker wel wat vanaf om nu biertjes te kunnen drinken!"

Vergelijkingen met de winnaar van vorig jaar, Jungle By Night, gaan niet op, maar ze delen wel dezelfde ambities. "Ik weet niet of wij zo goed zijn als Jungle by Night maar we dromen wel groot. We willen binnenkort graag bij Matthijs van Nieuwkerk op de koffie. De Wereld Draait Door dat is ons doel. En natuurlijk dat album opnemen.

Waar liggen jullie roots?
Simonelli: "Onze ritmesectie, bassist, drummer, pianist en gitarist komen gewoon uit Nederland. Behalve de bassist dan, die is half Mozambikaan. De trombonist komt uit Duitsland en zelf kom ik uit Luxemburg. Als je ons goed kent zal je al die elementen wel terug horen in de muziek." Mabaja (bassist): "Ik denk dat vooral in de solo’s onze eigen roots te horen zijn. En misschien ook wel in de keuze van muziekstukken die we spelen."

Wanneer was de laatste keer dat je terug ging naar je roots?
Simonelli: pff ik denk 2 maanden geleden? Voor een familiefeestje ofzo.
Mabaja: Voor mij is het wat langer geleden maar ik moet dan ook wat verder weg. Een jaar ofzo, ik weet het eigenlijk niet.

Als je mocht kiezen waar zou je je roots dan willen hebben liggen?
Simonelli: Nergens. Dan ben je alleen maar vast gebonden aan een plaats. Wij proberen juist in de muziek zo vrij mogelijk te zijn. Roots die binden je alleen vast aan een plaats.

Is er nog iets wat je mist van je roots?
Simonelli: "Nee precies wat ik net zei, roots leggen je vast en dat is precies wat ik niet wil."
Mabaja: "Als Belg mis jij hersens Luca!"
Simonelli: "Ohja, misschien dat wel ja."