This Is Africa stage groot succes

Voor het eerst plek voor Azonto, Bongo, Coupe De Calle

Jarmil Soe-Agnie ,

Naast de minimal techno op het Carnivale stage en de soulvolle mixes in de Apenkooi tent, kunnen bezoekers van Amsterdam Open Air dit jaar ook genieten van African beats bij het This is Africa podiumpje, dat door bewoners van Amsterdam Zuid-Oost is ingericht. Dansen kan op Azonto, Bongo, Coupe De Calle en nog veel meer uit Afrika afkomstige dansmuziek. Daarnaast kan je er heerlijk loungen op zitzakken of je kleurrijk laten beschilderen.

Tussen de koele blikken en de zonnebrillenparade voor de mainstages, is er deze editie van Amsterdam Open Air (AOA) weer meer plek gemaakt voor cultuur. Hij zijn maar kleine stapjes, maar het festival dat hier en daar een proteststem tegenkwam in de aanloop naar dit evenement, maakt dit jaar een duidelijke handreiking naar de omwonenden. AOA is niet alleen voor het festivalpubliek uit de grachtengordel. Integendeel, in samenwerking met organisaties uit de buurt werd er plek gemaakt voor een podium naar keuze. En met succes, want het podium dat halverwege een van de doorlooproutes staat, trekt veel bekijks. De opzwepende beats weten eigenlijk iedereen wel te verleiden tot een moment van ongedwongen vrolijkheid. En de rij voor het bodypainten wordt er niet korter op in de loop van de dag.

Het concept is om ook iets anders te bieden, dan wat je op een festival als deze verwacht. Een van de organisatoren, Kenny Zschüschen, vertelt ons wat meer over de totstandkoming. "We draaien house maar brengen ook de Afrikaanse groove naar het festival en laten zo de mensen kennis maken met deze muziek en de cultuur."

Het evenement vindt plaats in Amsterdam Zuidoost en daarom vind hij het belangrijk dat de bewoners ook actief mee doen. "De draaitafel, dansvloer en alles daar omheen is op een kunstzinnige wijze aangekleed, zodat mensen ook kunnen genieten van de cultuur en de diversiteit die Amsterdam en met name zuid oost kent. Het zorgt ervoor dat mensen blijven hangen, ook als ze niet aan het dansen zijn. De kunst die hier te zien is, is allemaal gemaakt door bewoners van Zuidoost en anderen die zich voor Zuidoost inzetten."

Voor de bezoekers die genoten hebben is er goed nieuws. 14 juli is er tijdens het Urban Cafe in NoLIMIT I Am African waar er een expositie is Afrikaanse dans muziek, eten en nog veel meer.