AOA camping schril contrast met festivalterrein

"De line-up is minder belangrijk voor ons, we komen voor de festivalvibe"

Jarmil Soe-Agnie ,

De programmering van deze editie van Amsterdam Open Air is niet alleen uitgesmeerd over twee dagen, bezoekers van de weekender konden dit jaar voor het eerst ook hun tentje opzetten op de nabijgelegen camping. De Gaasper Camping stelde dit jaar één veld open voor festivalgangers, dat met slechts 750 plekken compleet uitverkocht. Is de danceliefhebber ook een kampeerder? Nieuwsgierig naar dit experiment liep 3voor12amsterdam even langs het kampement om de temperatuur op de festivalcamping te meten.

De bezoekers van het festival hebben een apart veld op de camping, die er overigens opvallend goed verzorgd uitziet. Op de omliggende velden staan vooral ouden van dagen en gezinnen, die er voor de rust zijn uitgetrokken dit Pinksterweekend. Voor een gezellige groep Haagse bezoekers is de camping een beetje te soft. "Ik had meer feestsfeer verwacht, meer festivalterrein. De camping is in principe prima, maar het is jammer dat je al vanaf elf uur s ‘avonds rustig aan moet doen. Dat is wel anders dan de campings op andere festivals als Lowlands, waar een 24-uurs tent staat. Dat is wel even wennen, wij lagen om drie uur al te slapen.”

De bezoekers op de festivalcamping komen voornamelijk uit Brabant, Zuid-Holland en Overijssel. Maar hier en daar staat ook een internationaal gezelschap. Onder hen Mark Burch, die speciaal met een groep vrienden uit Londen overkwam voor de dance-weekender. “Het is lekker rustig en iedereen op de camping is sympathiek. We zijn speciaal voor dit festival overgekomen uit Engeland. Gek genoeg was dit festival met vliegtuigticket en campingplaats nog altijd goedkoper dan de festivals dit weekend in het Verenigd Koningrijk. Dit is tevens ons eerste bezoek aan Amsterdam. We komen hoofdzakelijk voor de festivalvibe, de line-up is minder belangrijk voor ons. Er is op dit festival goede muziek, maar daarbuiten zijn er ook andere activiteiten die het harstikke leuk maken. De Disco Caravan is onze favoriet. Het is wel fijn dat het zo relaxed is op de camping, zodat je juist goed tot rust kunt komen. Maar waar is de slijterij?!"

Een geslaagd experiment? De campingbezoekers zijn eigenlijk uiterst tevreden. De gemoedelijke en rustige sfeer is beduidend anders dan op Rockwerchter of Lowlands, maar tijd om je op te laden voor een tweede dag vooraan de dj booth krijg je wel. De organisatie van Amsterdam Open Air geeft aan absoluut het aantal de campingtickets uit te willen breiden volgend jaar, maar of de camping en haar bezoekers daar ook op zitten te wachten... Eigenaar en heheerder Lycklama antwoord behouden: "Wij gaan de balans morgenmiddag eerst eens rustig opmaken, voor wij daar uitspraken over doen."