Zwart Licht: "Noord gestoord is als Westside the bestside"

Hiphopformatie zorgt voor vuurwerk op podium als afsluiter Noorderparkfestival

Armande Harmsen ,

Het Noorderpark Festival is een gratis festival voor Noorderlingen, door Noorderlingen, maar natuurlijk is iedereen uit Amsterdam en omstreken welkom. Op het hoofdpodium staan onder andere hiphop formatie Zwart Licht, singer-songwriter Chagall met een eigenwijze mix van dubstep en pop, Kris Berry, de rockers van Palio Superspeed Donkey en zangeres-componiste Yori Swart. De heren van Zwart Licht mogen dit festival vandaag afsluiten.

De gevestigde orde van de Amsterdamse hiphopscene mag vandaag niet ontbreken op het Noorderpark Festival. De heren van Zwart Licht nemen zich voor om te “knallen vanavond” als afsluitende act, zo vertellen zij ons. Producer Hayzee wordt vandaag vervangen door dj Lee, maar dat mag de pret niet drukken. Met twee dagen geleden de releaseparty voor het nieuwe album Leeroy Draait Door, staan deze heren vol enthousiasme op het grasveld in het Noorderpark. Rapper Servinio is er ook bij.

Lorenzo Who?
De heren hebben een set van drie kwartier waarbij zowel trouwe oude nummers van Bliksemschicht voorbij komen, de dubsteptracks van No Juju, als Hooptie Music en Leeroy Draait Door, van het gelijknamige (en derde) album dat vorige week uit is gekomen. Zoals gebruikelijk is er veel contact met het publiek en werkt de energie die de mannen uitstralen aanstekelijk.

Het festival wordt net na tienen afgesloten met vuurwerk aan het water maar het echte vuurwerk is eigenlijk te bewonderen bij het slotnummer van Zwart Licht. Het gastoptreden van Lorenzo, een kind dat het laatste stuk van Back Up Staat Klaar mag rappen zorgt voor een kippenvelmomentje in het inmiddels schemerige park. Een mooie afsluiting van dit festival.

Noorderpark of Noorderslag?
Leeroy en Akwasi in koor: “Noorderslag.” “Noorderpark is leuk maar hopelijk zit
Noorderslag 2013 er ook in voor Zwart Licht", vult Leeroy aan.

Hoe ver noordelijk zijn jullie ooit geweest?
“Ik ga steeds heen en weer naar Terschelling en buiten Nederland Noord-Amerika", vertelt Akwasi.  Leeroy reageert: “Met een vliegtuig ja, lekker valsspelen. Voor mij is Terschelling ook wel het ‘noordest’ waar ik ben geweest”. Akwasi: “Met de hele band is het dus Terschelling, Oerol vooral”.

Waarom is Noord gestoord?
Akwasi naar Leeroy: “Jij woont hier, jij kan het het beste zeggen”. Leeroy “Het is gewoon gestoord man, het is zoals Westside the bestside”. “Het meest gestoord in Noord vind ik bus 37, die komt wanneer hij wil” roept Leeroy erachteraan. Leeroy: “Ik woon er pas driekwart jaar nu want ik kom eigenlijk uit Amsterdam West. Ik ken de mensen uit de buurt; Kalibwoy en RBDjan, Ome Omar, TDMCM’s wonen hier ook allemaal.” “Adje komt hier ook vandaan”, vult Akwasi aan. “Vroeger kwam ik best wel veel in Molenwijk, dat ligt helemaal achterin in Noord. De term Noord gestoord kende ik toen wel, maar dat kwam van de gangsters toen, allemaal lijpen.” “Ik vind Noord heeft wel een toffe muzikale geschiedenis, veel artiesten komen hier vandaan, zoals de jongens van THC. Muziek leeft wel hier” vertelt Leeroy, maar Akwasi vult aan dat ze behalve rappers niemand kunnen noemen die uit Noord komt.

Wat is jullie volgende project?

Akwasi: “Touren met het nieuwe album en ik vanaf morgen ga ik naar Terschelling om te werken aan mijn afstudeervoorstelling. In de tussentijd is Leeroy vooral aan het repeteren en in de studio om een killershow op te zetten.” Leeroy: “Ik sta in mijn eentje op Beats en Roots in Den Bosch (voormalig Hiphop In Duketown), wel met de jongens van Nebulon, maar het is dan meer mijn show. Daarna komt Akwasi terug en dan hebben we in de zomer een paar kleine festivalletjes.”

In het najaar gaat Zwart Licht pas echt touren, te beginnen in de wat kleinere poppodia. Als dat succesvol is worden de grotere locaties aangedaan en zien we ze weer op Noorderslag. Akwasi: “Ik wil wel heel graag in de zomer beginnen, terwijl we aan het touren zijn, met een nieuwe cd. Vorig jaar stonden we al met XL (The Xperience Band) op de 3voor12 stage en dat was tof.”