Yori Swart speelt en alles komt goed

"Misschien verwerk ik Noord wel in een nummer"

Tekst: Roos Verkade | Foto's: Anouk Tuitel ,

Het Noorderpark Festival is een gratis festival voor Noorderlingen, door Noorderlingen, maar natuurlijk is iedereen uit Amsterdam en omstreken welkom. Op het hoofdpodium staan onder andere hiphop formatie Zwart Licht, singer-songwriter Chagall met een eigenwijze mix van dubstep en pop, Kris Berry en de rockers van Palio Superspeed Donkey. Zangeres-componiste Yori Swart is net terug van het wild kamperen in Schotland en nu in 'het wild' te bewonderen in Noord.

Yori Swart speelt en alles komt goed
De zon staat misschien niet prominent aan de hemel, hij straalt in ieder geval zijn warmte vanaf het podium van Yori Swart. De nieuwe single Secretly Sleeping laat de hoofden van het publiek langzaam heen en weer bewegen en tovert een glimlach op hun gezichten. Ondanks dat het een grauwe dag is laat Swart ons tevreden achter. Haar stem doet ons geloven dat alles wel goed komt vandaag. Yori heeft een hectische twee jaar achter de rug met heel veel reizen en spelen. Yori: "Het was hard werken maar ik ben heel gelukkig. Nu vertrek ik naar de bergen voor nieuwe inspiratie".

Noorderpark of Noorderslag?
In eerste instantie moet ik Noorderpark zeggen. Ik heb hier drie jaar geleden gespeeld als een van mijn eerste festivals. Aan de andere kant heeft Noorderslag er wel voor gezorgd dat ik weer op andere plekken kon spelen, zoals nog een keer Noorderpark vandaag. 

Oost, West, Noord…
Oh hier ben ik heel slecht in! Doe maar… Noord zoals het hoort!

Wij zeggen Noord gestoord. Hoe gestoord vind jij Noord?
Ik ben zelf redelijk gestoord dus misschien moet ik maar verhuisplannen maken dan.

Hoe noordelijk ben jij wel eens geweest?
Ik ben net terug van een paar dagen Schotland, dat is vrij noordelijk. Ik was in mijn eentje aan het wild kamperen. Het is vrij hectisch geweest de afgelopen twee jaar, dus ik moest even tot rust komen. Ik zoek altijd het noorden op voor inspiratie, Schotland of Noorwegen enzo. Ik ben op dit moment heel druk bezig met nieuwe liedjes schrijven en heb in Schotland veel nieuwe inspiratie gevonden. Misschien verwerk ik Noord wel in een nummer.

Je hebt al heel veel festivals gespeeld en er komen er nog meer aan. Waar kijk je het meest naar uit?
Zeker het spelen zelf! We hebben op dit moment een super leuke band. Of het nou regent of de zon schijnt, of het nou een klein festival is zoals hier of juist een grote, wij maken er wel een feestje van!