TDTMCM: "Rechtstreeks in je oor, kut."

Lokale helden staan voor een hoger spiritueel niveau

Armande Harmsen en Anne Slump ,

Geen band is meer 'Noord' dan The Don't Touch My Croque-Monsieurs (TDTMCM). Het is dan ook geen verrassing dat de band opent met een ode aan Amsterdam-Noord, waar de jongens zijn opgegroeid. TDTMCM is pretband van het eerste uur, met trouwe metgezel Ome Omar als graag geziene gast.

Als overduidelijk de meest. enthousiaste. en. geflipte. band. van. dit. moment. weet TDTMCM als geen ander hoe je energie en plezier moet over brengen aan het publiek. De monsterlijke rifs van gitarist Kay, de spring en 'zang'kwaliteiten van zanger Abel en zelfs de nonchalant rokende achtergrondzangeressen zorgen er voor dat je eigenlijk niet stil kunt blijven staan. Samen vormen ze een mooi schouwspel dat je zeker als leek niet al te serieus moet nemen.

TDTMCM is een van de ambassadeurs van de Nederlandstalige tekst en heeft tijdens een ode aan The Beastie Boys dan ook schijt aan het letterlijk copy pasten. Bij het nummer Fight for your Right schreeuwen Abel & Ome Omar uit volle borst: "Je moet gewoon chillen... in het park... en party".

Met een dikke knipoog vliegen de middelvingers je om de oren en weet de band het publiek er nogmaal aan te herinneren dat ze "10 X Beter zijn dan de rest".

Noorderpark of Noorderslag?
Abel: "Park! Northside!" Kaj: "N-slag!" Waarom Noorderpark? "Om Amsterdam-Noord natuurlijk, alles met Noord, alles Noord, " zeggen de Croque-Monsieurs eensgezind.

Hoe ver noordelijk zijn jullie ooit geweest?
"Oh shit. Friesland? Dat ligt toch in het Noorden?" Abel weet het niet. Kaj vult aan: "Meppel, ligt dat in Friesland?" "We denken Meppel, maar we weten het niet. Ik hoop Meppel," zegt Abel.

Waarom is Noord gestoord?
"Dat heb ik nooit gezegd... maar Noord is niet helemaal normaal, Noord is wel een beetje lijp," volgens Abel. Wat maakt Noord dan een beetje lijp? "De mensen, het zijn echt de mensen die het hem doen. Het is een eilandje toch, iedereen is een beetje afgezonderd van de echte wereld," aldus Kaj. "En van de rijke centrum-mensen," vult Abel aan.

Abel vraagt tussendoor even of onze fotograaf een foto van hem kan maken als hij op één hand staat. Vervolgens stellen we nog wat vragen.

Het hoeveelste festival is dit voor jullie?
"Het 108e of 109e, nee, tel die ene niet mee... wortel van…" Abel denkt diep na. Kaj stelt voor hun agent te bellen of hun site te checken. "Het is iets met Pi, maar het staat wel opgeteld allemaal," weet Abel. "Het is vandaag in ieder geval het vet veelste."

Wat is jullie volgende project?
Abel: "Er komt denk ik een korte, maar krachtige rock opera met Ome Omar. We maken een cd'tje van een half uur en het wordt een rock opera, dus het wordt kort maar krachtig. Het is dus niet wat je verwacht van een rock opera met dat bombastische en dat het lang is en zo, het wordt juist kort en snel, maar het is wel een rock opera." "Gewoon een kort rock verhaaltje," verduidelijkt Kaj. "Het klinkt meer als disco," zegt Abel. Kaj: "We moeten het niet te makkelijk maken, maar ook niet te moeilijk. Dus daarom duurt het niet zo lang."

Wat willen jullie verder nog kwijt aan de lezers van 3voor12amsterdam?
"Geloof niet in de global warming, het is allemaal een hoax," geeft Abel mee. "Geloof niet in de groene leugen," vult Kaj aan. "En geloof niet alles wat je ziet of hoort in de krant of tv, tenzij wij het zijn. Leer de ware betekenis van de woorden, zodat je door de leugens heen kan kijken. Tenzij je iets over ons leest, dat is altijd waar. TDTMCM staat voor een een hoger spiritueel niveau," volgens Abel.