Regendans Atanga Boom heeft averechts effect

"Noord Gestoord is achterhaald"

Armande Harmsen en Anne Slump ,

Het Noorderpark Festival is een gratis festival voor Noorderlingen, door Noorderlingen, maar natuurlijk is iedereen uit Amsterdam en omstreken welkom. Op het hoofdpodium staan onder andere hiphop formatie Zwart Licht, singer-songwriter Chagall met een eigenwijze mix van dubstep en pop, Kris Berry, de rockers van Palio Superspeed Donkey en zangeres-componiste Yori Swart. Afrobeat collectief Atanga Boom opent het festival.

Regendans Atanga Boom heeft averechts effect
Daar waar gisteren 2500 bezoekers nog vol in het zonnetje hebben kunnen genieten van het Lentekabinet, ligt het knusse festival terrein er vandaag wat mistroostig bij. Atanga Boom heeft hier maling aan en staat ondanks het weer heerlijk te spelen.

De band begint met een regendans die (gelukkig) vandaag een averechts effect heeft. Het optreden kenmerkt zich door relaxte continue afrobeats met jazz invloeden. Een goeie start op deze zondagochtend. 

Dit is het tweede optreden ooit voor deze kersverse band. Op 10 mei was hun ontgroening in Bird in Rotterdam. Zoals vaak bij afrobeat collectieven staan er veel mensen op het podium, onder wie een percussioniste en een baritonsaxofoniste. De baslijn die door de tuba wordt verzorgd dreunt lekker door en aan het einde van de set is het Noorderpark wakker.

"Noord Gestoord is achterhaald"

Atanga Boom openen het regenachtige Noorderpark Festival. Daar waar gisteren 2500 bezoekers nog vol in het zonnetje hebben kunnen genieten van het Lentekabinet, ligt het knusse festival terrein er vandaag wat mistroostig bij. Atanga Boom heeft hier maling aan en staat ondanks het weer heerlijk te spelen. Na het optreden spreken we toetsenist Maarten Meddens en gitarist Mark Tuinstra.

Noorderpark of Noorderslag?
"Noorderpark, want het is hier veel gezelliger. In het noorden is het maar een koude bedoening. Als springplank zou Noorderslag leuk zijn, maar onze ambitie is toch wel om in Duitsland, Frankrijk of misschien zelfs wel Ghana te spelen," zegt Maarten.

Hoe ver noordelijk zijn jullie ooit geweest?
Mark: "IJsland is toch wel het meest noordelijke waar ik ben geweest. Niet met deze band, maar toch. We zijn als Atanga Boom nog maar een paar maanden samen, dus alles is nog heel vers en dus hebben we nog niet de kans gehad om samen te reizen."

Waarom is Noord volgens jullie gestoord?
"
Wie zegt dat? Dat hebben wij toch nog nooit gezegd? Kijk... welk festival boekt nou een afrobeat band die er om bekend staat alleen maar regendansen ten gehore te brengen? We hebben ons best gedaan om er iets moois van te maken en vervolgens wordt het droog," aldus een blije Maarten. Mark vult aan: "Weet je wat het is? Ik woon hier om de hoek in Noord. Hier achter is een wijk die ook wel ‘de jungle’ wordt genoemd. Een van vroeger uit erg beruchte wijk. Men denkt nog steeds dat hier heel veel aso’s wonen. Noord is echter heel erg aan het veranderen. Er komen steeds meer 'nieuwe' mensen wonen, waaronder veel muzikanten. Langzaam maar zeker is Noord Gestoord dus een beetje achterhaald."

Waar staan jullie over een jaar?
"Het liefst staan we over een jaar in het buitenland en zijn we aan het touren. Of North Sea Jazz. De plannen zijn om dit jaar nog een album op te nemen en te presenteren. Als het meezit, staan we in oktober dit jaar op Felabration in Paradiso," aldus Maarten.