Metro54: Roken, vechten en stelen voor je achttiende verjaardag

Lil' Kleine treedt in de voetsporen van Osdorp Posse

Joline Cramer ,

Ras-Amsterdammer Jorik Scholten (17) is de laatste maanden beter bekend geraakt onder de naam Lil’ Kleine. Als zesjarige kroop hij onder de vleugels van Lange Frans om zich als jongste mc in Nederland verder te ontwikkelen. Nu elf jaar later spit de loodgieter nog steeds en in goed gezelschap. Vanavond deelt hij het podium met Ome Omar, of toch niet? Ome Omar werkte een jaar geleden mee aan het door TopNotch geproduceerde Homegrown '11 album, dat nieuw Nederlands talent promoot, hij is inmiddels stamgast aan de bar van de Beste.Band.Ooit (TDTMCM) en werkt aan zijn eigen debuutplaat. Maar vanavond staat hij met Lil' Kleine op het podium, of toch niet?

Ome Omar & Tellem
Bij binnenkomst in de Originals tent is het nog aardig leeg. De mannen van l'Afrique Som Systeme proberen het publiek met man en macht te laten dansen, maar het publiek kiest echter voor een andere weg: naar buiten. Een wijziging in het programma, horen we later. Het podium ligt er daarom ietwat verlaten bij als Ome Omar en zijn compagnon Tellem het podium betreden. De mannen weten het leuk op te lossen; Ome Omar gaat even crowdsurfen. Zo'n klein publiek is toch ook wel intiem. De zaal pikt het goed op en doet goed mee. "Herman Brood, helemaal lijp. Nog niet dood wel heel dichtbij.", rapt Omar.

Na vijftien minuten begint de tent toch aardig vol te lopen en de zonnebrillen gaan ook op. "En waar is het feestje? All up in je bitch!" Jawel. Ome Omar knalt er een paar soepele breakdancemoves uit en zo gaat het er in de Originals tent opeens nog hard aan toe ook.

Lil' Kleine
Na een, naar Omars zeggen, klein, half, laatste nummertje is het tijd voor Lil' Kleine. Echter, zonder Ome Omar. Nog een misverstandje in de programmering, maar dat mag de pret niet drukken. De jonge Amsterdammer rapt vloeiend, in plat Amsterdams, want: "Plat is wat ik praat voor je." Met teksten over hoeren, roken, drinken, vechten, pijpen en stelen, houdt hij een rijke Amsterdamse traditie in ere, die twintig jaar geleden met de Osdorp Posse begon. Tracks als Tuig Van De Richel, zoals de net verschenen single met rapper Faberyayo heet, kunnen rekenen op steun van het publiek. Iets wat maar even aangeeft dat Lil' Kleine na zijn optreden op Appelsap echt bezig is aan een doorbraak komend jaar. Lil' Kleine is een rapper in hart en nieren, dat staat ook vandaag buiten kijf.