Lil'Kleine: "Ik zou wel willen zingen, maar dan zoals Hazes"

In gesprek met Ome Omar en Lil'Kleine op Metro54 Festival

Joline Cramer ,

Veel hoeft er niet vertelt te worden over ras-Amsterdammer Jorik Scholten alias Lil’ Kleine. Mocht het nummer Tuig van de Richel geen lampje doen oplichten, volgt hier toch een korte introductie. Onder het arendsoog van rapper Lange Frans begon de rapper in zijn zesde levensjaar met opnemen. Op zijn tiende had hij een volwaardig studioalbum op de plank liggen. Nu, elf jaar later, heeft Lil’ Kleine zich ontpopt tot toonaangevend in een nieuwe generatie rappers. De Amsterdammer werkte al samen met Lange Frans, Spacekees en Faberyayo en staat op Metro54 met rapper, schrijver en acteur Ome Omar en compagnon Tellem op de planken.

Hoe zijn de twee eigenlijk met elkaar in aanraking gekomen? Dahmani: “Ik heb Lil’ Kleine ooit eens in de 101 Barz sessie van Lange Frans gezien. Ik zag een klein jongetje dat heel goed kon rappen. Later kwam ik hem tegen op de releaseparty van Lange Frans en toen zijn we een paar keer de studio ingegaan." Scholten vult aan: “En ik moet even, heel eerlijk, zeggen dat ik nooit iemand heb gevonden die zo vaak de studio met mij is ingegaan. Elke dag was Omar daar om de studio in te gaan.”

Ome Omar, ook wel Omar Dahmani, heeft op zijn voorhoofd de stempel ‘creatieveling’ gedrukt staan. Met zijn vele ambities, waarvan onder andere schrijven en acteren deel uitmaken, is hij een inspiratiebron voor Lil’ Kleine. Heeft de jonge rapper echter nog iets bijgedragen aan de kunde van Omar? Omar: “Ik vind het heel vet dat Lil’ Kleine op heel jonge leeftijd al op een hoog niveau meedraait. Dat biedt mij een nieuw perspectief. De manier waarop hij de muziek benadert, vanuit zijn leeftijd, daar leer ik ook veel van. Ik had alleen maar kunnen willen dat ik op zo’n jonge leeftijd ook zo was. Die gedachte motiveert mij om op te schieten zodat ik niet te oud ben wanneer ik doorbreek. Als dat ooit gaat gebeuren.”

André Hazes en Ciske de Rat
Naast Ome Omar werkte Lil’ Kleine samen met Spacekees en bracht eerder dit jaar zelfs een nummer uit met rapper Faberyayo, onderdeel van de Jeugd van Tegenwoordig. Was dit een eenmalige samenwerking? Lil’ Kleine: “Faberyayo en ik maken iedere dag nummers in de studio met elkaar. Ik denk er ook aan een album te maken en dan muziek te maken in de richting van André Hazes en Ciske de Rat. Ik zou het leuk vinden als orgelmuziek in hiphop wordt verwerkt. In deze nieuwe tijd kan alles. Hardcore zit opeens ook in hiphop. De muziek van Mr. Polska klinkt ook niet echt naar traditionele hiphop, maar het is wel leuke muziek.”

Op wat voor manier inspireert Faberyayo jou? Lil’ Kleine: “Vooral hard werken, daar inspireert hij mij mee. Faberyayo inspireert mij eigenlijk op het gebied van de inspiratie. Hij geeft mij inspiratie om weer nieuwe nummers te maken, dingen die ik niet doe, juist te doen, continu dingen uit blijven proberen. Ik wil sowieso werken met de mensen die mij hoger kunnen brengen en die ik op mijn beurt weer hoger kan brengen. Dus mensen die mij niet hoger kunnen brengen: sorry, ik ga geen nummer met je maken.”

Dingen uitproberen? Scholten: “Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan de musical Ciske de Rat. Die invloeden zou ik graag in mijn nummers willen verwerken. Ik zou misschien ook wel willen zingen, maar wel op de manier zoals André Hazes dat doet. Dat kan ik volgens mij ook wel. Nog niet om nu uit te te brengen hoor, maar gewoon voor de spiegel of onder de douche. Maar misschien op een dag zou ik het wel leuk vinden om op een album een nummer te zingen.”

Rockopera
Veelbelovende woorden van de jonge rapper. Hoe staat het met de carrièreplannen van de duizendpoot Omar? Dahmani: “Het is voor mij een uitdaging om iedere keer wat anders te doen. Daarnaast wil ik meer met acteren gaan doen, ik wil drama gaan schrijven, ik wil stand-up comedian worden. Ik probeer zoveel mogelijk wegen in te slaan. Ik ben nu een totaal ander album, een heel hiphopgeoriënteerd album, aan het maken. Dit geldt ook voor de onderwerpen die hierop aan bod komen. Mijn tweede album maak ik met de punkrockband The Don’t Touch My Croque-Monsieurs. Hier willen wij weer een hele rockopera van maken. Na dit album komt er nog een derde album onder Top Notch, maar daar ben ik nog lang niet mee bezig.”

Nog even terug naar Lil’ Kleine. Hebben de vele studio-uren al wat opgeleverd? Lil’ Kleine: “Wat De Fok Is Dis is een van mijn bekendste nummers. Dit nummer wil ik gaan clippen en op een professionele manier gaan uitbrengen. Ik verwacht dat die plaat wel wat gaat losmaken bij het publiek. Daarnaast ga ik verder werken aan het album.”