Metro54: Gery Mendes dankt zijn energie en charisma aan Afrika

Onderonsje met creatieve Rotterdamse duizendpoot

Serge Julien ,

Drie dagen voor het Metro54 Festival stappen de Afrikaans-Europese muzikanten Gery Mendes, Baloji, Kalaf (Buraka Som Sistema) en OkmalumKoolkat de Amsterdamse Red Bull Studio in om met elkaar een muziekproject op te nemen onder de naam Boom Africa. Helaas gaat het geplande optreden van het kwartet tijdens het evenement in de Bijlmer niet door, omdat twee van de muzikanten niet aanwezig kunnen zijn. Wie wel acte de presence geeft is Gery Mendes. 3voor12 heeft een kort gesprek met de creatieve Rotterdamse duizendpoot na zijn prima solo-optreden.

Mendes is een van de meest gerespecteerde multitalenten uit Rotterdam. Hij rapt, zingt, dicht, acteert en host. Daarnaast won hij de publiekprijs van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hip hop en werkte hij live en in de studio samen met Kyteman. De sympathieke zanger licht het project Boom Africa toe: “Het idee is een initiatief van het platform African Hip Hop die vier jongens met verschillende stijlen en persoonlijkheden in één ruimte haalt om een unieke mix van muziek te produceren. Wel hebben we één gemeenschappelijk kenmerk en dat is onze Afrikaanse roots. We maken stevige elektronische beats met bijvoorbeeld Kaapverdiaans gitaarspel of hip hop met andersoortige traditionele Afrikaanse invullingen. Het wordt echt een unieke mash-up waarvan later ook een EP uitkomt!”

Hoge werkdruk, betere prestatie
Het project Boom Africa is nog niet af, maar Mendes is enthousiast en vertelt hoe hij de samenwerking in de studio ervaart en hoe het hem inspireert: “Doordat je maar een paar dagen studiotijd hebt, is de werkdruk hoog. Persoonlijk presteer ik daardoor beter en sneller. Daarbij treed ik tijdens dit project ook buiten mijn comfortzone, want ik ben helemaal niet van de elektronische geluiden. Maar het inspireert zodanig dat ik een en ander wil verwerken op mijn volgende solo album dat eind van dit jaar moet verschijnen. Fans horen straks een kant van mij die ze nog niet kennen. Een diversiteit aan stijlen als reggae-hip hop, Motown-hip hop, jazz-hip hop en rock-hip hop zijn zomaar een paar dingen die ik opnoem. Het is dus niet alleen maar Afrika!”

Toch speelt Afrika duidelijk een grote rol in het leven van Mendes. Dat voel en zie je ook tijdens zijn enerverende optreden tijdens het festival waar hij de naam van het land ritmisch scandeert. Wat is de betekenis van zijn roots voor hem? “Afrika is sowieso de geboorteplek van mijn ouders. Zij komen uit Kaapverdië. Maar Afrika staat bij mij vooral synoniem met ritme. De energie in mijn muziek en het charisma stammen uit en dank ik aan Afrika. Ik ben trots op mijn achtergrond!”