Metro54: 14th komt voor MJ Cole, R2Bees en Van Gogh

Snoezig tweetal met uitzonderlijk talent voelt zich prima thuis op Metro54 en in Amsterdam

Jarmil Soe-Agnie ,

14th is een van de vele acts op het festival die voor het eerst in Nederland optreedt. Het Londense duo wil met hun muziek deels vergeten genres uit hun jeugd terugbrengen en er een eigen twist aan geven. Hun stijl is het beste te omschrijven als old school dance en rave met negentigerjaren UK garage beats. Voor fans van Sbtrkt en Jessie Ware is dit zeker een aanrader. 3voor12 trok Tom Barber en Tracy Duodu aan de jas voor een kort gesprek over hun clips, vandaag en Van Gogh.

Er waren nog niet zoveel bezoekers aanwezig toen jullie op gingen. Hoe was het voor jullie om voor een heel klein publiek te spelen en beinvloedt dat je optreden?
"Het was alsnog heel tof. We voelden ons opgeladen en waren enthousiast om het podium op te gaan. De DJ speelde vooraf ook lekkere nummers, dus we waren er helemaal klaar voor en we hebben ons absoluut vermaakt vandaag. Veel publiek kan een hoop toevoegen aan je optreden, al moet je als artiest onder alle omstandigheden in staat zijn een feestje te bouwen. Ook als ze nog niet helemaal wakker zijn en dat is ons toch aardig gelukt. Naarmate het optreden vorderde kwamen er meer mensen binnen en kregen we ze ook mee."

Jullie hebben vandaag voor het eerst in Amsterdam opgetreden. Hebben jullie de stad wel al eerder als toeristen bezocht?
"Ja, Ik denk het wel", vertelt Tom. (De crew schiet in de lach.) "Oke, het is een poosje geleden, dus ik kan me er helaas niet zoveel van herinneren. Ik heb toen wel het Van Gogh Museum bezocht, dat weet ik zeker."

Gaan jullie tijdens dit bezoek nog wat van de stad verkennen?
"Morgen hebben we de hele dag de tijd om zoveel mogelijk van de stad te zien. We willen graag wat cultuur opsnuiven en we houden erg van parken. Best mogelijk dat we morgen te vinden zijn in het Vondelpark."

Zijn jullie bekend met de Amsterdamse muziekscene of is er een Amsterdamse artiest waar jullie naar luisteren?
"Niet echt. Wel hebben we de Amsterdamse dj Full Crate ontmoet, toen hij vorig jaar in Londen was. Maar verder dan dat kennen we tot nu toe nog geen Amsterdamse artiesten".

Produceren jullie je eigen videoclips?
Barber: "Jazeker, de eerste video hebben we zelfs helemaal zelf gemaakt. We hebben dat met een vriend van mij gefilmd. Voor de tweede video hebben we nog wat vrienden erbij gehaald. Het is dus echt ook iets van ons."

De naam van jullie groep -14th- is vernoemd naar een nummer van Outkast dat Happy Valintines Day heet. Is er naast de overduidelijke muziekale chemie nog sprake van enig romantiek tussen jullie twee?
Na een halve minuut lachen vertelt het duo dat er toch echt niks tussen hun niks speelt.
Barber: "We zouden het gerucht bij deze wel in het leven kunnen roepen."

Welke korte termijndoelen hebben jullie jezelf gesteld?
"We zijn op dit moment bezig met het schrijven van nieuwe muziek en we hopen heel graag deze nummers in de aankomende maanden uit te kunnen brengen. We zijn al goed op weg, maar nog niet in de fase dat we het met mensen kunnen delen. Veel van onze nummers gaan over relaties en menselijke interactie. Niet perse over liefdesrelaties, maar ook die van familie of vriendschap. Veel van wat we schrijven komt van onze eigen gevoelens en ervaringen."

Zijn er acts waar jullie vandaag nog naar uitkijken?
Duodu: "Ik kom zelf uit Ghana en was blij verrast dat er ook Ghaneese acts op het programma te zien. Ik dacht dat er alleen Nederlandse en Britse acts zouden zijn. Ik heb mijn moeder en broer zelfs opgebeld om het ze te vertellen. Je zult me zeker vinden tijdens hun optreden om anzonto te dansen. Dus als je straks iemand ongelovelijk uit zijn dak ziet gaan, dan ben ik het waarschijnlijk."
Barber: Ik kijk het meest uit naar MJ Cole, hij is in Engeland een legende."

Wat weten mensen nog niet over jullie?

Duodu: "Ik ben gek op crunchy pindakaas, daar kan je mij altijd voor wakker maken."
Barber: "Eindeloos veel thee, ik drink gerust een kop of tien."