Opwarmen voor Buiten Westen 2012

Zes stages met elk een eigen sound. Waar sta jij?

Fleur Reuser ,

Slechts een jaar geleden organiseerde Next Monday's Hangover op de zondag na Gaasperleasure op hetzelfde terrein in het Gaasperpark haar allereerste festival. Deze zomer heeft de organisatie de Bijlmer ingeruild voor binnen-de-ring-locatie Westerpark en zijn de handen ineengeslagen met organisaties Air en Pleinvrees. Met stages van Pleinvrees, Rekorder, Wunderbar, Blackout, Vrijbuiters en Paardenkracht belooft de razendsnel uitverkochtte eerste editie van Buiten Westen nu al een bijzonder festival te worden. 3voor12amsterdam is er aanstaande zaterdag bij om live verslag te doen van het festival, maar maakt hier een inluisterrondje langs de line-up om alvast een beetje in de juiste sfeer te komen van aanstaande zaterdag!

Buiten Westen is al een tijdje uitverkocht. Hoogste tijd dus om iedereen met kaartje, en iedereen die zich nog in de kaartenstrijd op Facebook gaat werpen, alvast een beetje op te warmen. Uit alle verhalen die rondgaan kunnen we opmaken dat er op het terrein van alles te beleven zal zijn. Er wordt zelfs gesproken van ‘de dance-versie van de Parade’. Mode, kunst, tipi’s, massage, reuzenrad, eten, drinken, alles. Superleuk, maar de muziek is en blijft natuurlijk wel het allerbelangrijkste op een festival.

Bij Next Monday’s Hangover begrijpen ze dat wel. Om zich te onderscheiden van andere festivals is er bewust weinig echte techno geprogrammeerd maar juist warme, melodieuze elektronische muziek. Ze kozen voor zes stages, gehost door verschillende organisaties. Elk met een eigen geluid maar wel duidelijk onderdeel van een groter geheel. Een uitgesproken mainstage of hoofdact is er dan ook niet, elke act is even belangrijk.

Wat kun je verwachten?
Om te voorkomen dat je straks veel te lang blijft hangen in een gezellige tipi of bij het reuzenrad, geven we hieronder een handig overzichtje per stage inclusief DJ-set. Dan weet jij in ieder geval waar je zijn moet komende zaterdag.

Bij Pleinvrees zal je vooral melodieuze house horen. Geen vuige underground techno dus, maar de vrolijke tonen van Oliver Koletzki, AKA AKA & Thalstroem, Joris Delacroix, Mario & Vidis + Jazzu, Noir, 360 Soundsystem, Nicone b2b met Dirty Doering en Oliver Schories. Dat klinkt dus zo:

Als je van disco houdt moet je bij Paardenkracht zijn. Er mag gedanst worden! Jacques Renault, Drop Out Orchestra, SHMLSS, Hellie Berry, Halve Soul, Vriendje van Ferry en Roostervrij brengen je de hele dag de heerlijkste discotunes. Disco?

DJ’s ARK, Terje Bakker, Sandrien & Carlos Valdes, Makcim, Freddy Spool, Jasper Wolff & Maarten Mittendorf zullen op deze stage het typische Vrijbuiters geluid laten horen. Een kleine Vrijbuiters impressie, volgens Freddy Spool:

Rekorder zal volgens eigen zeggen ‘sfeervolle experimentele spacemuziek’ gaan laten horen. Met Max Cooper en Kollektiv Turmstrasse in hun line-up zal dit geen probleem worden! Verder staan hier ook Einmusik, El Mundo & Satori, Wouter de Moor, Miss Melera, Prunk en Some Chemistry opgelijnd. 

Een combinatie van de klassieke Amerikaanse house sound gecombineerd met een vleugje Berlijn, Ibiza en UK op de Blackout stage. DJ’s die daar perfect bijpassen zijn Prosumer, Blawan, Levon Vincent, Makam, Thomas Martojo & Capser Tielrooij, Michael Jacques, Bob Nagel & Maarten Bloem.

Om het zooitje compleet te maken neemt Wunderbar van Bar 27 zelfs een heuse circustent mee inclusief acrobaten en alles: Circus Wunderbar. Het zal een plek worden waar muziek en freaky entertainment samenkomen. Muziek komt van Marc Romboy, Rodriguez Jr, Olivier Weiter, Shonky, Dyed Soundorom, Melon, William Kouam Djoko en Beesmunt Soundsystem.