Miss Melera vanaf nu full-time dj

De Lange: "Je merkt dat elke idioot tegenwoordig met zijn laptop ineens kan draaien"

Anouk Tuitel ,

Miss Melera staat bekend om haar diepe en melodieuze tech-house. Zij signeert haar sets door een combinatie van minimal techno en de warmere geluiden uit de housemuziek. Het warme en opgewekte karakter van haar sets kan op veel waardering rekenen. Ze laat zich inspireren door o.a Einmusik, Arjuna Schiks en Olivier Weiter, die afsluit op het Wunderbar podium vanavond. Vandaag staat zij in de bomvolle Rekorder-tent, waar het publiek springt en geniet van haar melodieuze diepe sound. Na het optreden sprak 3voor12 Miss Melera, oftewel Kim de Lange, over haar carrière en dromen als dj.

Wanneer ben je begonnen met draaien?
"Het is eigenlijk al tien jaar geleden dat ik begon. Dat klint best lang, maar ik heb in de tussentijd ook gestudeerd en altijd een bijbaan gehad. Dit voorjaar heb ik mijn bijbaan opgezegd, omdat ik het niet meer kon combineren met het draaien. Nu ga ik mij fulltime richting op mijn dj-carrière.

Hoe onderscheid jij je als dj?
"Toen ik begon als dj, draaide iedereen nog met platen. Je merkt dat elke idioot tegenwoordig met zijn laptop ineens kan draaien. Je moet je toch blijven onderscheiden, dus is het heel belangrijk dat je tegenwoordig zelf ook muziek uitbrengt. Ik vind dat heel lastig, want ondanks dat ik al tien jaar dj ben, is het produceren van een plaat toch iets heel anders. Ik zit op dit moment in de studio en heb mijn release in oktober op de agenda staan, tijdens ADE. Dat is dus ontzettend spannend."

Welke plaat kan volgens jou niet ontbreken tijdens zo'n festival?
"Dat is zonder twijfel Mahesvari van Arjuna Shiks. Ik ontdekte de plaat toen deze nog maar net uit was en nog helemaal niet bekend. Sindsdien heb ik die altijd bij me. Die plaat is zo geweldig en gaat nooit vervelen. Je hoort vaak de ingekorte versie, maar vooral de lange complete versie is juist erg gaaf."

Heb je ook een plaat speciaal meegenomen voor Buiten Westen?
"De beginplaat in ieder geval. Verder probeer ik elk optreden weer een nieuwe draai te geven aan de set. Het is soms moeilijk om het publiek telkens te blijven verrassen, als je elk weekend optreedt. Je kunt onmogelijk elke week een compleet nieuwe sound produceren." 

Hoe ziet jouw droomcarriere eruit?

"Een aantal jaar geleden was het mijn droom om in Berlijn op te treden. Toen ik twee jaar geleden in club M.I.K.Z. mocht optreden, kwam die droom in vervulling. Nu kijk ik er naar uit om nog meer in het buitenland te draaien. Ik merk wel dat het nodig is om zelf meer muziek te produceren, om ook in het buitenland succesvol te kunnen worden als dj. Mede daarom ga ik me nu meer op het produceren richten. Op dit moment zitten al mijn weekenden nog vol met optredens in Nederland. Het lijkt me fantastisch als ik in de toekomst afwisselend in Nederland en in het buitenland draai." 

Tijdens haar optreden, staan de familieleden en vrienden van Miss Melera achter haar op het podium mee te bouncen. "Mijn ouders zijn mijn grootste fans. Ik heb naast mijn ouders, mijn oom en tante ook een kaartje cadeau gedaan voor Buiten Westen. Maandag ga ik namelijk op vakantie in hun huisje. Mijn vriend en ik zijn er enorm aan toe om even bij te komen en weer op te laden. Nu ik 27 ben merk ik dat het moeilijker is om hele nachten door te halen. Wij balen er wel van dat wij Shoeless moeten missen, maar na dit drukke jaar is het niet anders."