Melon vecht in bloedhete tent

Melon: “Publiek is voor mij een veld met paardenbloemen en die moeten allemaal heen en weer zwieren"

Roos Verkade ,

Trouw Amsterdam-resident Melon mag op een beetje Amsterdams festival niet ontbreken. Sinds zijn verhuizing naar Amsterdam belandde Melon al snel in de legendarische club Mazzo (R.I.P.) en werd een vaste aanwinst in de Nederlandse dancescene. Het blijft vandaag dan ook niet bij anderhalf uur hier in het Westerpark. Resident verplicht, kan hij vanavond meteen inpakken voor Trouw en Club Home. Gewapend met Amiga 500, Sampler en DR 550 drumcomputer experimenteert hij met electronica en traditionele instrumenten. Hij is een van de opwarmers vandaag op het Wunderbar Stage, en warm is het. Sterker nog, Melon moet hard werken om mensen de bloedhete bloedhete Wunderbar tent in te krijgen. 3voor12amsterdam trok Melon zojuist even aan zijn jasje over zijn eerste indruk.

Als DJ is Amsterdam je thuisstad, is een festival als Buiten Westen dan ook een thuiswedtrijd?
"Ja in zekere zin wel, al is dit toch wel echt nieuw. Er zijn de laatste twee jaar zo ontzettend veel nieuwe festivals bijgekomen naast de established festivals, dat het wat dat betreft ook voor mij een nieuwe ervaring is. Vroeger had je gewoon Lowlands, Loveland, Awakenings en RockIt en dat was het dan. Alleen in dit weekend zijn nu al vijf festivals in Amsterdam, waaronder vandaag dus Henk Op De Helling, Day At The Park en Buiten Westen en morgen Milkshake en Appelsap. Vijf festivals in een stad waar nog geen miljoen mensen wonen, dat vind ik best knap."

Je staat vanavond ook in Trouw en in de Home. Zit er een verschil in draaien op een festival en in een club?
"Absoluut, je merkt toch dat mensen anders reageren als de zon schijnt, of juist wanneer het wat kouder. Je moet altijd harder werken om mensen naar binnen te krijgen en ook te houden. In een club zit er ook een logischer gevolg in de platen die je draait."

Heb je nu dan ook een speciale Buiten Westen plaat in je platentas vandaag?
"Eerlijk gezegd zoek ik nooit wat uit. Ik ben een ouderwetste DJ; ik reageer op het publiek. Wat vandaag best lastig was omdat ik niet zoveel publiek binnen had, omdat het bloedheet was onwijs warm in die tent. En het blijft jouw taak als DJ om mensen in jouw genre aan het dansen te krijgen."

Is dat anders vergeleken met dj's die op een laptop draaien dan wanneer ze, zoals jij, nog met platen en cd's draaien?
"Ik ben inderdaad een ouderwetse dj. Het hangt ervan af, waarmee je de meeste feeling hebt. De laptop heeft het voor mensen veel makkelijker gemaakt om te draaien. Ik ben er wel van overtuigd dat het niet uitmaakt met wat je je muziek brengt, zolang je het maar brengt!"

Heb je wel een ultieme zomer 2012 plaat?

"Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb net twee weken geleden mijn platentas ververst. Ik houd ervan om ergens een sterke discoplaat in te gooien. Dat brengt wat gezelligheid en humor op zo'n feestdag. Net draaide ik Gloria Esteban met Dr. Beat, dat was een eigen edit. Dan schudt je de mensen weer even wakker."

In de Wunderbar zijn er vandaag naast dj's ook een aantal circusacts. Heb jij daar nou last van?
"Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik richt mij puur en alleen op het publiek. Ik zie ook geen mannen en vrouwen meer. Voor mij is het dan net een veld met paardenbloemen en die moeten allemaal zo heen en weer zwieren. Eigenlijk alleen maar poppetjes die moeten dansen. Anderhalf uur draaien is trouwens best wel kort voor mij. Zeker zoals vandaag als het allemaal wat lastiger gaat omdat je veel in en uitloop hebt; dan heb ik toch iets langer nodig om een aantal dingen uit te testen en de jusite stijl te vinden.

Wat zijn jouw verdere plannen voor deze zomer?
Volgende week de closing met Trouw waar ik zelf heel veel zin in heb! Daarna heb ik een weekendje vrij. Het is een vrij rustige augustus dit jaar. Wat eigenlijk wel lekker is, want deze zomermaanden blijft veel studiowerk liggen en dat kan ik nu afronden zodat het in september de deur uit kan. Met in de hoop daar profijt van te hebben in de herfst natuurlijk.