Marc Romboy; van wisselspeler tot tech-house icoon

Romboy: "Als voetballer was ik altijd te zwaar, ik stond nooit in de basis"

Jarmil Soe-Agnie ,

Marc Romboy begeeft zich in de techno scene vanaf begin jaren ’90 en werkt sinds ’93 naast dj als label baas. Zijn label Systematic Recordings, waarmee hij met veel succes al drie albums de wereld inslingerde, is een van de belangrijkste in de wereld van de tech-house. Deze man ademt meer dan wie dan ook house muziek en staat met recht op het menu van Buiten Westen. In de overvolle circustent van het Wunderbar Stage draait hij in een volle twee uur de uitzinnige menigte warm voor Wunderbar's hoofdgerecht: Olivier Weiter

Wat vond je van de bijzondere aankleding, de dansers, en de acrobaten in de Wunderbar tent vanavond?
“Ik vond het fantastisch om te zien. De tent zat propvol, de dansers en andere artiesten gaven het publiek nog meer energie en zorgde voor een bijzondere ambiance. Dit is wel wat anders dan ik gewend ben maar van tijd tot tijd mag dat ook wel.”

Het publiek was harstikke enthousiast. Hoe zat het vanavond met jouw enthousiasme?
"Ik denk dat je dat wel aan me hebt kunnen zien.” Zegt Marc Romboy lachend. “Ik heb het absoluut naar mijn zin gehad. Als de muziek speelt ben ik even in een andere wereld. En ik hoop dat het publiek vandaag het zelfde gevoel heeft gehad."

Heb jij bepaalde rituelen voor of na je optreden?
"Niet echt. Iets wat misschien wel interessant is, is dat ik nooit weet welk nummer ik als eerst moet spelen. Het is wel gek dat als je eenmaal een plaat draait alles daarna vanzelf komt. Misschien komt het omdat je zoveel tijd hebt om er over na te denken de keuze steeds moeilijker wordt. Krakende hersenen over wat ik als eerst op zal zetten, is misschien wel mijn ritueel."

Hoe gaat de voorbereiding op zo'n avond?
"In mijn hoofd ga ik alle nummers af die ik die avond wil spelen. Zowel nieuwe als herontdekte oudere nummers komen dan voorbij. Vandaag draaide ik een nummer van Thomas Schumager uit 2005 die hij samen met Stephan Bodzien, een goede vriend van me, maakte. Dit nummer had ik zeker al vijf jaar niet gedraaid en het was ongelofelijk om te zien dar het publiek er nog steeds uit hun dak van kon gaan."

Welke plaat mag absoluut niet missen in je set?
"Dat is Phobos. De mensen willen dat nummer graag horen en ik zie altijd blije gezichten als ik die plaat draai. Daarom is het ook een van mij favorieten nummers om te draaien en komt hij altijd langs."

Wat wist tot nu toe niemand nog over Marc Romboy?
"Ik houd zoveel van muziek dat er altijd een nummer afspeelt in mij hoofd. Het is wel grappig dat als ik mensen zie er ook meteen een nummer in me opkomt die bij hun past. Dat is, of was tot nu toe misschien nog wel een klein geheimpje die ik bij deze verklap."

Heb je zelf ook een beetje gedanst op het festival vandaag?
"Dansen is geloof ik niet een van mijn grootste talenten. Ik ben echter wel wat eerder gekomen om naar de set van Rodrigeuz Jr. te luisteren. En dat was top!"

Wat zijn naast muziek je grootste passies?
“Mijn familie is mijn grootste passie. Ik heb een prachtige dochter. waar ik enorm veel van houd en natuurlijk mijn vrouw. Ik houd ervan om met z’n drieën tijd door te brengen. We gaan wel eens op vakantie naar de kust, wat echt heerlijk is. Verder ben ik enorm supporter van mijn voetbalclub Borrusia Munchen Gladbach, die onlangs de Nederlandse spits Luuk de Jong heeft gecontracteerd. Daar ben ik blij om omdat hij een veelbelovende speler is. Ik denk dat FC Twente er ook harstikke blij om is, omdat ze een heel mooi bedrag voor de jonge talentvolle spits gekregen hebben.”

Wou je vroeger ook voetballer worden of is dj worden altijd je droom geweest?
"Ik heb veel voetbal gespeeld toen ik jong was maar ik was altijd een beetje te zwaar. Ik stond nooit in de basis. Ik heb er wel van gedroomd maar moest al vroeg de realiteit onder ogen zien. Maar het leven als dj is ook prachtig. Ik kan door muziek vele mensen blij maken en probeer altijd mensen voor een paar uurtjes even weg te nemen uit het dagelijkse leven. Dat is mijn doel en mijn drijfveer. Ik zal hier altijd m’n best voor blijven doen."