Kollektiv Turmstrasse op weg naar Schiphol

Plagemann: "Voor mij persoonlijk is dat Champion Sound van de Crystal Fighters"

Roos Verkade ,

Kollektiv Turmstrasse makes music for the moment and for eternity, for indoors and for open air, for the soul and for the dancefloor, for you and for me.” De mannen van Kollektiv Turmstrasse staan al meer dan 10 jaar bekend om hun meeslepende live-sets. Het Hamburgse duo wist met nummers als ‘Tristesse’, ‘Grillen im Park’ zich en hun ‘Let Freedom Ring Rmx’ voor Federleicht zich tot de top van de minimal techno en house artiesten te rekenen. In een overboekt draaischema van het duo, springt 3voor12 in hun taxi op weg naar Schiphol, om hen toch nog even aan de tand te voelen. Nico Plagemann vertelt over levenslessen, liefde en hun toekomst.

Wat vinden jullie van het Amsterdamse publiek en Buiten Westen?
"Het was een geweldig optreden! Het publiek had het naar hun zin en zat vol energie en wij ook. Voor onze gig stonden we bij Einmusik, een goede vriend van ons. We hadden hem al een tijd niet meer gesproken en zien spelen. Dat maakte de dag compleet vandaag."

Zit er een verschil tussen bijvoorbeeld het Amsterdamse publiek en dat in Berlijn?
"Nee volgens mij niet. Het publiek in Duitsland, Nederland, eigenlijk heel Europa is een en dezelfde scene. Het publiek staat heel open voor muziek. Wanneer je naar landen aan de andere kant van de oceaan gaat is de scene vaak wel veel kleiner. In Europa, vooral in Duitsland, Nederland en Engeland kan het publiek alle verschillende geluiden waarderen. Iedereen zit op hetzelfde muziekniveau als het ware."

Wat vinden jullie van Amsterdam?
"Amsterdam is een van mijn favoriete steden in de wereld. Wij zijn goed bevriend met de mensen van Studio 80. Spelen in Amsterdam is altijd goed. We houden van de mensen hier."

De mensen hier houden ook van jullie. Ik sprak met het publiek vandaag en jullie naam kwam het meest naar boven als de act waar iedereen naar uitkijkt. Wat maakt jullie nou zo anders?
"Wij zijn altijd verbaast over de hoeveelheid fans die achter ons staat. Het is geweldig wanneer mensen na een gig op ons afstappen en ons bedanken voor de set. Ik begrijp het soms niet. We beseffen zelf niet op welk niveau we spelen. We weten alleen wat mensen ons vertellen. Het maakt ons ook niet uit want wij mogen doen wat we leuk vinden, namenlijk muziek maken. Dat is wat voor ons het belangrijkste is. Om het geluk te hebben om over de hele wereld te mogen reizen en dat mensen van onze muziek houden en het ook kopen, dat is mooiste aan ons leven!"

Wat is het verschil tussen draaien in een club en draaien op een festival?
"In een club zit er veel energie in een kleine ruimte. Het is donker en er hangt een echt techno gevoel. Op een festival is het heel anders omdat het overdag is, dus de zon schijnt en er is veel meer ruimte. De energie komt dan meer van de emoties die mensen bij de muziek krijgen. Ik houdt van allebei, maar er zit letterlijk en figuurlijk een verschil van dag en nacht in."

Dit interview neemt plaats in de taxi naar Schiphol omdat jullie zo ontzettend druk zijn. Vertel!
"Nu vliegen we inderdaad naar Hanover en we eindigen morgenochtend in Berlijn voordat we naar huis kunnen. De afgelopen jaren is een constante leercurve geweest. Het heeft best een tijd geduurt voordat we beseften dat we ook af en toe wat tijd voor onszelf konden nemen. Pas nu beginnen we ons te realiseren dat vrije tijd echt nodig is. Het is alleen moeilijk om aan te geven dat je nu even wat minder wilt spelen, juist omdat alles zo goed gaat. Het management levert goed werk af en het publiek is er inmiddels eraan gewend dat wij elk weekend een show te geven. In het begin hadden we niet door dat wij zo hard aan het werk waren."

Hebben jullie voor vandaag een speciaal Buiten Westen plaatje meegenomen?
"Tijdens live concerten proberen we om elke gig weer wat anders te doen. Het nadeel aan veel optreden en reizen is dat er geen tijd is om nieuwe tracks in de studio uit te werken. Dus helaas voor vandaag hadden we geen speciaal nummer."

Hebben jullie misschien dan wel een speciaal zomer nummer?
"Voor mij persoonlijk is dat Champion Sound van de Crystal Fighters."

Wat kunnen we van jullie in de toekomst verwachten? Komen jullie nog terug naar Amsterdam?
"De zomer is belangrijk voor ons omdat er veel festivals zijn. We houden erg van buiten draaien. We hopen op goed weer. Helaas is dat zowel in Duitsland als in Nederland hetzelfde: heel veel regen. We kijken dus enorm uit naar de festivals met heel veel zon. Ook komen we sowieso later in het jaar, rond oktober, weer terug naar Amsterdam maar daar mag ik niet teveel over zeggen. Houd onze Facebookpagina dus in de gaten!"