Hoogtepunten op het hoogste puntje

Rondjes in het reuzenrad met de bezoekers

Robbie van Zoggel ,

Welke uitschieters bespeuren we vandaag op Buiten Westen? Is goed weer en een glaasje genoeg en zijn hoofdpodium Pleinvrees en technoduo Kollektiv Turmstrasse bij voorbaat de succesnummers van het festival? 3voor12amsterdam stapt in het reuzenrad en doet bovenin navraag bij de passagiers.

"We zijn echt verrast door de eerste editie van Buiten Westen. De keuze (A Day At The Park, Henk op de Helling, Milkshake, Appelsap, red) was natuurlijk groot dit weekend maar het voelt erg goed hier". Voor hun gevoel is dit wel de beste keuze en met name door het leuk aangelegd terrein. Hahne: "Pleinvrees is het hoofdpodium en daar zijn we ook het meest te vinden. Verder slenteren we graag even naar de waterkant. Door de brug te maken naar de grashelling zijn er nog heel wat kaarten vrijgekomen maar toch voelt het vandaag niet druk".

Het is even zoeken maar van boven is het duidelijk: de geheime stage achter de toiletten is alleen bereikbaar via het water. Door de brug is de grashelling de plek voor het uitzicht op het terrein en om even uit te rusten.

Suzette: "Buiten Westen is mijn eeste Amsterdamse buitenfestival van dit seizoen. Ik kom oorspronkelijk uit Texel en heb daar eind juni een jaarlijks terugkerend muziekfestivalletje meegepakt. Ik hou erg van de eilanden maar de sfeer die ik hier vandaag voel komt in de buurt". Voor beide dames is Buiten Westen een frisse aanwinst in het aanbod. Suzanne, zwaaiend naar het karretje boven ons: "Het festival is niet te groot. Het is comfortabel opgezet om te genieten met een aantal vrienden en toch lopen we de hele dag andere bekenden tegen het lijf".

Uitzicht op mainstage Pleinvrees, rechts op het open veld, de bloedhete rariteitentent Wunderbar, onderin rollerdisco annex botsautotent Paardenkracht en helemaal linksboven aan de waterkant open stage Vrijbuiters.

Wat vinden de mannen van dit vrouwvriendelijk feestje? Een nietsvermoedend duo wordt uit de rij geplukt en zetelt zich tegenover ons in het karretje. Jeroen (rechts) met zijn feestmaatje, Groningse Amsterdammers: "Het hoge Noorden is goed vertegenwoordigd op Buiten Westen. We struikelen bijna over de oude bekenden en dat hadden niet verwacht". Hun hoogtepunt ligt wat hen betreft in de Rekorder-tent. "Wij kijken echt uit naar Miss Milera, die draait toch straks als het donker is"? Miss Milera is dan al bezig dus de hoogste tijd om het zitvlees te verplaatsen naar de dansvloer.

Het beste weer sinds weken ziet er ongeveer zo uit en heeft een bevrijdende werking op alle early birds van Buiten Westen.