Inchecken op Buiten Westen 2012

Holaind: “De meest verkochte crêpes zijn die met kaneel, suiker en appel en Nutella"

Roos Verkade ,

Het circus Buiten Westen opent vandaag stipt om 12:00 uur, u wordt bij de ingang ontvangen door de prachtig uitgedoste dames en heren van de fluisterfanfare. Zij heten zo omdat er van de organisatie, in verband met geluidsrestricties, geen muziek buiten het terrein gespeeld mag worden. In klassieke fanfarepakjes inclusief minifluiten en -trommels delen zij zonnebrandcrème uit en kersenbonbons. Organisator Shilair Meriwani: “Wij delen klassieke nootjes uit vandaag in plaats van de housenootjes die je de rest van de dag zal horen.” En zo lopen wij met onze mond vol likeurbonbon het festivalterrein op.

Hier en daar een pilletje
De beveiligingsmannen en –vrouwen van Kollektief Beveiliging hebben goede zin vandaag. Hun motto is dan ook beveiliging met een glimlach. De ochtend verloopt rustig, er zijn nog geen rare dingen gespot in de tassen van bezoekers. Ze verwachten ook geen erg gekke dingen vandaag, vooral extravagante en blije mensen, misschien hier en daar een pilletje. Als het aan hun ligt wordt dit een zeer relaxte dag vol goed gezinde mensen.

Crêpeskampioen
Frédèric Holaind van de crêpes-mobiel hoopt niet dat iedereen vandaag crêpes komt eten. Met zijn record van 375 crêpes in een uur zal het ook niet helemaal lukken om iedereen te voorzien. Hollaind's eigen favoriet is de galette met gerookte kip maar hij denkt niet dat deze de best verkochte crêpes zal worden vandaag. Holaind: “De meest verkochte crêpes zijn die met kaneel, suiker en appel en Nutella. Maar ik denk dat alle Buiten Westen-gangers vandaag voor de crêpe met geitenkaas, walnoten honing en tijm kiezen.”

Te vroeg?
Midden op het terrein, luierend op een van de kunstwerken, vinden wij Maxime Reinke, Joris Vernooij en Rense Verhage. Het is nog een beetje vroeg natuurlijk. “We kwamen eigenlijk al voor Oliver Schories, maar daar was het nog zo rustig dat we maar even hier zijn gaan zitten.” Het trio heeft veel zin in de dag, ze hadden dan ook in maart al kaartjes gekocht. Reinke: “Westerpark is een toplocatie en we houden altijd erg van de feesten van Pleinvrees.” “En de line up natuurlijk!” voegt Vernooij toe.

"Liever Buiten Westen dan nog een keer Awakenings"
Bij de rollerdisco, het stage Paardenkracht, vinden wij Bob Montagne en Mark en Ruud Borst. Deze drie heren vermaken zich als echte jongens prima met het botsautootje dat ernaast staat. Stiekem vragen ze zich ook een beetje af waarom ze er zo vroeg al zijn want ze kijken voor al uit naar acts aan het einde van de avond zoals Olivier Weiter en Kolleltiv Turmstrasse. Mark Borst: “Ik ga veel liever naar een festival zoals Buiten Westen dan nog een keer naar Awakenings. Daar ben ik de afgelopen jaren geweest maar dat is helemaal niet met zijn tijd mee gegaan. Er wordt nog precies dezelfde harde techno gedraaid als op de eerste editie. Techno is tegenwoordig veel melodieuzer. En er komen dan ook minder vrouwen.

Ruud Borst heeft iets langer gewacht met kaartjes kopen: “Vorig jaar ben ik zo verregend op een aantal festivals dat ik eerst zeker wou weten of de zon wel zou schrijnen.”

Mark Borst: “We zagen op Facebook dat er genoeg vrouwen kwamen!”