Droomhuwelijk AKA AKA, Thalstroem en Amsterdam

Holger: "Nee, zonder dollen, wij hebben elkaar gewoon ooit ontmoet in een Wodka Bar terwijl we ladderzat waren"

Jarmil Soe-Agnie ,

Het knotsgekke Duitse trio AKA AKA + Thalstroem is geen onbekende voor Pleinvrees of Next Monday's Hangover. Samen brachten ze dit ensemble jolige muzikanten een jaar geleden voor het eerst naar Nederland. Inmiddels bekend om hun spectaculaire live show, inclusief trompetsolo's, gesynchroniseerde dansjes en meeslepende melodieën.

Wat vinden jullie van het Amsterdamse publiek en die van het Buitenwesten Festival?
"We staan voor nu voor de vierde keer in anderhalf jaar in Amsterdam en vinden het keer op keer fantastisch. Het is een hartstikke cool publiek, echt leuk mensen. Toen we vandaag het podium opkwamen werden we meteen gelukkig. Iedereen is in de stemming om te feesten. De organisatie verdiend daar ook een groots compliment voor. Alles is voor het publiek en voor de artiesten uitstekend geregeld."

Wat maakt het leven als dj bijzonder?
"Het mooist van dj zijn is het rond reizen en het mogen ontmoeten van zoveel mensen. Wij houden van ons werk en de mensen houden van wat je doet. Iets mooiers bestaat volgens mij niet. Op dit moment is dit waarschijnlijk het beste beroep dat er bestaat."

Hoe is de samenwerking ontstaan tussen jouw als instrumentalist en jullie als Dance dj's?
Holger: "Dat is voor ons al niet helemaal duidelijk. Wij herinneren dat wij elkaar tegen zijn gekomen op feesten waar wij beiden optraden, maar volgens Thalstroem hebben wij elkaar de eerste keer in de studio ontmoet, waar wij toen meteen wat zijn gaan remixen."

Het laatste en meest waarschijnlijke verhaal luidt als volgt als volgt:
Holger: "Nee, zonder dollen, wij hebben elkaar gewoon ooit ontmoet in een wodka bar terwijl we ladderzat waren en hebben na een avond lallen en brallen nummers uitgewisseld. Niet veel later belde Thalstroem mij op en nodigde mij uit voor een van zijn optredens dat ik moest horen. Ik werd meteen weggeblazen door het optreden en was meteen enthousiast."

Hoe ben je de dancemuziek ingerold als jazzmuzikant?
Thalstroem: "Als trompettist heb ik Jazz muziek op het Conservatorium van Amsterdam gestudeerd. Ik ben langzamerhand pas een beetje met de Dancemuziek bekend geraakt. Jazz sterft een beetje, het is toch een beetje voor oude mensen met een pijp in een leren stoel. Het is voor mij een langzame, geleidelijke beweging van Jazz naar Techno geweest en niet zozeer een overstap van genre. Techno is echt Rock & Roll en lekker veel interactie met het publiek."

Voel jij je ook een beetje pioneer in de Techno muziek als instrumentalist?
Thalstroem: "Miles Davis is natuurlijk de pioneer van het experimenteren. Hij heeft alles bij elkaar gebracht met zijn trompet. Maar binnen de elektronische muziek zie ik ons wel als kleine pioneers."

Waarin verschilt het optreden in Amsterdam van podia in Duitsland?
Holger: "Hier houden de mensen van meer melodische muziek, zoals de energieke remixes van Joris Delacroix, die veel mensen hier waarschijnlijk wel kennen. Wij kijken er altijd naar uit om op zo'n mooi festivalletje in Amsterdam te staan en hopen ook van harte om de tweede editie van Buiten Westen volgens jaar weer mee te mogen maken."