Bevrijdingsdagacts jagen overgebleven duiven op de Dam weg

Zwart Licht topper van de line up en Bastian blijft terugkeren

Tekst: Armande Harmsen | Beeld: Daan van der Schroeff ,

Bevrijdingsdag 2011 wordt op muzikale wijze gevierd. 3VOOR12/Amsterdam doet verslag van de acts op de Dam en het Nesplein.

Zwart Licht topper van de line up en Bastian blijft terugkeren

Er zijn vandaag drie podia: Nes heeft voornamelijk de Amsterdamse bandjes, het Beursplein is een platform voor discussie en op de Dam staan zowel Amsterdamse acts als andere publiekstrekkers. GRAP is producent van het Bevrijdingsfestival, dat mede mogelijk is gemaakt door het Comité 4&5 Mei Amsterdam.

Funkrockband van Bas Bron luidt deze  feestdag in. De gezichtstrekken en moves van zowel de hoofdman zelf als de overige bandleden zijn een genot om naar te kijken. 3VOOR12/Amsterdam heeft al eerder het album gerecenseerd en wij waren aanwezig tijdens de albumrelease waar menig reactie op is gegeven. Bastian heeft een swingende set, die wel met een klein uur iets te lang lijkt te duren, aangezien de zeer dansbare nummers enigszins moeilijk te onderscheiden zijn. Entertainend is het in ieder geval zeker.

Helikopter-act Waylon geeft ook een korte sessie op de Dam die inmiddels een stuk voller is. Zijn bekende nummers worden luidkeels meegezongen. De frontman komt met zijn mimiek en over-the-top moves wel iets te enthousiast over voor het tweede optreden van de dag. Hierdoor komt het kwalitatief goede optreden over als een ingestudeerd geheel. Perquisite doet dit een stuk beter. Met twee zangeressen die de show stelen met hun Attitude, tijdens het gelijknamige nummer (van het album Across) en een gastoptreden van rapper GMB kan de voormalige wederhelft van Pete Philly in zijn handjes knijpen.

Girls behind the scene is een samenkomst van achtergrondzangeressen die in dit collectief het voortouw nemen. Backing vocals worden gedaan door het aan X-factor deelnemende trio Adlicious en onder leiding van Dillion Lewis zorgt dit voor een hoog soul- en funkgehalte. MC Complex (host Live on the Low) is de gangmaker tussen de zangeressen door. Dames als Shirma Rouse, Luna Mae, Nicole Bus en Yori Swart (die eerder vandaag al op het Nes staat) maken onder andere deel uit van dit collectief samen met Berget Lewis.

Om acht uur is het tijd om écht los te gaan op de Dam. Achter de schermen staan de mannen van Zwart Licht te popelen om het podium op te gaan. Met geruite kniekousen, nerdachtige brillen, hoge broeken en bretels, geven deze mannen even hun indruk van wat ‘vrijheid’ in kledingkeuze zou moeten zijn. Samen met de Experience Band brengen zij een –zoals immers- energieke show. Galtar Riddim blijft de showsteler en meerdere rappers hebben al hun versie gedaan op de albekende beat van Hayzee. Voor dit festijn wordt het nummer uitgebreid en komen om de beurt, Skinto, Dret en Kalibwoy ieder een couplet doen van hun versie. Als er een dak was op de Dam ging deze eraf met alle duiven erbij.

Leroy duikt het publiek in, Akwasi hangt op de dranghekken en filmt het optreden. Terwijl hij doorrapt met iemands mobieltje uit het publiek wordt de aandacht op een gegeven moment gevestigd op een man met tulband vooraan het publiek en zijn swag. Verrassend is dat Zwart Licht komt met een mix van Bliksemschicht en Next Episode (Dr. Dre en Snoop Dogg) die erg aanslaat bij het publiek. Als er dus nog duiven op de Dam waren, dan zijn ze bij deze officieel naar Amsterdam Noord verplaatst. Hoogtepunt van het optreden is als Akwasi vraagt of het publiek vuisten wil maken tijdens het nummer Wat Sorry/Nereid, wat een euforisch gevoel geeft op deze dag.

Hiphop continues op de Dam na deze Amsterdammers en wel door de Zuid Afrikaanse Jack Parow. Mede Top Notch-genoot staat in zijn woonwagenkamp-eske huispak a.k.a. de campingsmoking zonder reusachtige sneakers en superklep pet op het podium. De nummers slaan aan bij het publiek en nadat hij vraagt of wij houden ‘van die Zuid-Afrikaanse kak rap’ zet hij Cooler As Ekke in.

Afsluiter op de Dam is voormalig lead-zanger Tjeerd Bomhof van Voicst, oftewel Dazzeld Kid. Tjeerd trad ook op in verschillende steden vandaag en zegt dat hij als Amsterdammer nuchter op de Dam wilde staan. Nadat hij onder andere Embrace heeft gespeeld, deelt hij zijn eerste whisky van de avond met ons, wat het publiek duidelijk waardeert. Als slotnummer heeft hij iets speciaals in petto. De Dazzled Kid die toepasselijk FREE op zijn shirt heeft staan, vertelt dat hij een nummer over vrijheid heeft gekozen. Speciaal hiervoor komt Jack Parow terug en deze keer, mét superklep pet, om hem bij te staan. De Dam wordt afgesloten met Deeper Shade of Soul van de Urban Dance Squad.

3VOOR12/Amsterdam staat niet uitsluitend op de Dam tijdens Bevrijdingsfestival 2011. Bekijk ook spoedig het artikel van het Nesplein, met o.a. Yori Swart, Heist, The Don’t Touch My Croque Monsieurs, Houses en Jungle by Night.

Tenslotte zijn er meerdere afterparty’s georganiseerd, waaronder in de Bitterzoet, Winston, Studio 80 en in het Comedy Theater op de Nes heeft Radio Mortale hun afterparty. Om het cirkeltje rond te maken, wordt de avond twaalf uur later afgesloten door de eerste act op de Dam, namelijk Bastian. Onze vrijheid wordt ruim gevierd vandaag en we mogen trots zijn op de manier waarop wij dit met kwaliteitsmuziek mogen honoreren.

Gezien: Amsterdams Bevrijdingsfestival, podium de Dam, 5 mei 2011