Yori Swart, 16:30, Dam

"Ik dacht werkelijk dat het einde echt in zicht was"

Redactie Amsterdam ,

Na het winnen van Mooie Noten en De Grote Prijs 2011, stond ze in januari voor de tweede keer op Noorderslag. Een parallel met Ilse DeLange is snel getrokken, maar te kort door de bocht. Ze is zeker hoogblond en haar songs liggen tegen country aan, maar vinden hun oorsprong in de blues- en folkhoek. Yori groeit, zo blijkt ook vandaag weer, al vindt ze het podium wel "erg groot". 3voor12amsterdam vroeg haar over vrijheid en vrije tijd.

Wat doe jij op je vrije dag als je helemaal alleen bent?
"Dat ligt aan het weer. Met mooi weer ga ik graag naar het strand, of het bos in. Anders zit ik al gauw gitaar te spelen, of onderneem ik iets. En 'the usual', huis opruimen, docu's kijken of lezen. Al ben ik eigenlijk altijd alleen, ik zit nooit stil. Er is altijd wel iets te doen."

Uit welke situatie ben jij weleens bevrijd?
"Ik ben ooit tussen wal en schip gevallen op Texel. Ik was toen 7 en liep met mijn vader terug naar ons bootje. Daarvoor moest ik eerst over een houten loopplank, om op de visserskotter te komen waar ons bootje langs lag. Ik was zo geobsedeerd door de mooie steentjes in mijn handen die ik had gevonden, dat ik doodleuk langs de plank liep en 2 meter naar beneden in het water viel. Mijn vader is toen tussen de randen gaan hangen en ik ben aan zijn been omhoog geklommen.

Nu we het erover hebben, herinner ik mij ook een keer in Schotland, twee jaar geleden. Ik was toen aam het hiken in zo'n verlaten gebied. Toen ik na een aantal dagen terug ging, stormde het zo erg dat alle paadjes onder water waren gelopen en ik ze niet meer van de rivieren kon onderscheiden. Ik had geen goede regenkleding en raakte bijna onderkoeld. Ik ben toen zelfs gaan rennen om op temperatuur te blijven. M'n kaart was te nat geworden om te lezen en ik raakte daardoor uiteindelijk de weg kwijt. Even schoot door mijn hoofd dat het einde echt in zicht was. Na 5 uur gerend te hebben, kwam ik uit op een verlaten bospad. Toen ik van uitputting op de grond ging zitten en de hoop zowat had opgegeven, kwam er ineens een man in een busje aanrijden, die me naar een hostel bracht. Dat voelde echt als een redding."

Welke Amsterdamse act wil jij in je voorprogramma?
"Liever nog dan een voorprogramma zou ik weleens muziek willen maken met Awkward I of Apes in the Orange Groove."