Dakota overtuigt

"Beyonce is een held, het is zo bizar, zij kan alles"

Redactie Amsterdam ,

Wie vorig jaar goed heeft opgelet tijdens de Amsterdamse Popprijs, had ze al kunnen ontdekken. Vanmiddag stonden zij op het Nesplein en verrasten zij het toegestroomde publiek met het nieuwe werk van hun debuut EP It Might Be Time. Na een heerlijke set op een volgestroomd Nesplein, sprak 3voor12amsterdam met de meiden.

De vaart erin
"Vorig jaar zijn we eigenlijk pas warm gaan lopen als band. We waren toen een klein jaar samen. Tegen al onze  verwachtingen in gingen we door naar de kwart-, en toen de halve finale. Nadat we voor een volle Melkweg hadden gestaan, ik schat een man of duizend, hebben we er pas echt een beetje de vaart in gebracht."

De viermansformatie bestaat volledig uit meiden: Annemarie van den Born (drums), Lisa Brammer (zang), Lana Kooper (bas) en Tessa Raadman (gitaar). De helft komt uit IJmuiden en de andere helft uit Amsterdam. Kooper: "Wij hebben elkaar in 2010 ontmoet op de vooropleiding van het Amsterdams conservatorium en zijn vanuit daar begonnen. We spelen nu anderhalf jaar samen. Lisa en ik zijn toegelaten, Annemarie en Tessa doen volgende maand auditie."

Wat heeft vrijheid met muziek te maken voor jullie?
Kooper: "Heel veel. Vrijheid van expressie is essentieel; muziek is daar een onderdeel van. Wellicht sta je daar nooit bij stil, maar wij speelden gisteren ook na de Nationale Dodenherdenking. Kort na de twee minuten stilte moesten wij op. Dat geeft best een andere dimensie of intentie als je dan samen gaat spelen. Je bent je dan toch meer bewust van hoe vrij wij zijn." Brammer vult aan: "De belevenis is bij ons toch al heel belangerijk. Die is op zo'n moment dan heel anders natuurlijk."

Wat doen jullie in je vrije tijd dat niemand mag zien?
Van den Born: "Wij hebben nooit vrij, maar als wij dan eens een momentje hebben, dansen wij snoeihard op Beyonce."
Raadman: "Ja, Beyonce is een held. Het is eigenlijk heel bizar, maar zij kan alles. En Jesse Jay natuurlijk."

Wanneer hebben jullie je wel eens bevrijd gevoeld?
Van den Born: "Dat is wel moeilijk, ik heb wel eens vastgezeten op het toilet, al heb ik mijzelf gelukkig kunnen bevrijden."
Kooper: "En wat natuurlijk ook wel bevrijdend werkt, is als mensen na het optreden naar je toekomen, die een EP willen kopen, of het heel vet vonden. Er zijn altijd duizend mensen die zich aanmelden op onze Facebook evenementen, maar je doet het toch voor de mensen, die er zijn en het echt leuk vinden."

Wie willen jullie in je voorprogramma komende zomer?
Brammer: "Awkward I?"
Kooper: "Ja, nice!"
Raadman: "Absoluut."
Van den Born: "Misschien als voorprogramma een beetje te hoog gegrepen."