Zien, gezien worden en muziek op Appelsap 2011

Betaald festival trekt ander publiek dan voorheen

Tekst: Armande Harmsen en Floor Boots | Beeld: Sarah Oranje ,

De tiende editie van Appelsap zit er op. Het betalend en veel ander en diverser publiek ziet met SLB Money Gang en Vic Crezee, Zo Moeilijk met Kabel en Akwasi, Hef met Crooks en RBDjan met Aïsha, Kempi, Gers Pardoel en Lange Frans zowaar een estafetterace aan gastoptredens. De vraag na dit lange feest der herkenning blijft of het publiek wel altijd wist bij welke act zij stonden.

Betaald festival trekt ander publiek dan voorheen

-foto's volgen onderaan- dj- en live-sets vind je rechtsonder-

De tiende editie van Appelsap zit er op. Het betalend en veel ander en diverser publiek ziet met SLB Money Gang en Vic Crezee, Zo Moeilijk met Kabel en Akwasi, Hef met Crooks en RBDjan met Aïsha, Kempi, Gers Pardoel en Lange Frans zowaar een estafetterace aan gastoptredens. De vraag na dit lange feest der herkenning blijft of het publiek wel altijd wist bij welke act zij stonden.

Na negen jaar een gratis festival te zijn geweest met een goede line up, barstte Appelsap vorig jaar bijna uit zijn voegen. Hierop besloot de organisatie om de tiende editie op 31 juli 2011 betaald te maken. Nog steeds een goede line up en daarnaast meer ruimte, MTV als partner en een meer divers publiek dan voorheen. Er zijn voor een hiphopfestival opmerkelijk veel ‘blonde meisjes’ die erg hun best hebben gedaan om er hip uit te zien met hun nieuwe baseballjack, NY Yankees pet met platte cap en bijpassende schoenen. Er is geen vlekje op hun outfit te ontdekken, wat doet vermoeden dat zij die deze de dag voor het festival nog even hebben aangeschaft. Desalniettemin zijn er in het publiek ook nog aanhangers te vinden die bijvoorbeeld de nummers van Hef en RBDjan woord voor woord mee kunnen spitten. Gelukkig maar.

Appelsap heeft naast hiphop ook de nodige soul en dubstep/grime acts weten te strikken voor het evenement. De Nederlandse dj Juha is de eerste dj die de binnenkomende bezoekers in alle vroegte (rond 13:30) aan het dansen krijgt. Met een mix van electro beats en samples van oude hiphopnummers zorgt hij ervoor dat de eerste mensen blijven hangen bij het sub-podium, mede mogelijk gemaakt door Viral Radio en Colors. Voor wat soulvleugen en het losmaken van de heupen is Electric Wire Hustle, ingevlogen uit Nieuw-Zeeland, een genot om naar te luisteren. Daarnaast is Ben Westbeech ook een aanwinst voor het festival. Strak in pak wint hij het publiek voor zich met zijn funk- en soulnummers.

Het prieeltje in het Oosterpark is de locatie van het hoofdpodium, en als het grasveld vol begint te raken voor Zo Moeilijk, wordt aangekondigd dat ze vertraagd zijn en Rotterdammer Hef als eerste zijn set zal doen. Met camera op zijn microfoon komt de man uit Hoogvliet op en vermeld hij dat hij gisteren ‘drie uur in een cel heeft doorgebracht omdat ik m’n ID niet bij me had en bij de metro gecontroleerd werd’. Samen met broer Crooks komen nummers als Op een Missie en Get Money voorbij en er is veel interactie met het publiek. De eerder beschreven ‘hippe meisjes’ staan uitbundig te dansen op Overal, wat een verwarrend beeld schetst, gezien de teksten.

Rotterdam wordt opgevolgd door de Nijmeegse Modo. Rosco van Zo Moeilijk heeft voor Appelsap zijn broer Kabel meegenomen, die naast Freez een van de nieuwe toevoegingen is aan FTG. Daarnaast komt even later Akwasi van Zwart Licht het podium op voor het nummer Codes.

Amsterdammer RB Djan is de volgende act in de estafetterace van gastartiesten, die tot aan de laatste minuut nog bestaat uit Aïsha, Gers Pardoel, Kempi en afsluiter Hou van Amsterdam Lange Frans en Mick Harren. Als de oud-THC’er abrupt Rockstar inzet van Nickelback en twee wulps dansende dames het podium opkomen, zorgt dit bij het publiek toch voor enige verwarring. De camera’s zitten er in ieder geval gelijk bovenop en RBDjan heeft het duidelijk naar zijn zin. De gangmaker van het festival is Lil’ Vic oftewel Vic Crezee die zijn set vult met beats die voornamelijk worden ondersteund door samples van vrouwelijke R&B zangeressen uit de jaren ’90 (lees: Aaliyah).

SLB Money Gang, wat staat voor Ski Leraar Bruin Money Gang stond als één van de hoofdacts van Appelsap aangegeven. De rapformatie van eigen bodem, bestaande uit Faberyayo, Spacekees en Sef, hebben hun krachten gebundeld en komen met een mixtape. Inspiratie voor hun mixtape hebben zij geheel uit het fenomeen skiën gehaald. De samenwerking tussen deze drie mannen is een voortvloeisel uit eerdere samenwerkingen waarvan eentje voor de solo mixtape van Faberyayo genaamd Het Grote Gedoe. De mixtape van de heren met de toepasselijke naam Ski Or Die is al enige tijd te beluisteren op de Luisterpaal maar nu is het moment aangebroken dat het trio live van zich laat horen. Met de zwoele soulnummers van DJ Edzon en een verrassingsact van Reverse en Adje/Adonis a.k.a.SlodderVosGang als opwarmertje staat iedereen klaar om samen met SLB van de piste af te glijden. Het trio, uiteraard onder begeleiding van de Flexican, laat er geen gras over groeien en komt met goede beats en zoals verwacht met een afgevaardigde van De Jeugd in hun midden, grappige lyrics. Wie wist dat skiën zo een dankbaar onderwerp zou zijn? De show van SLB zit ook strak in elkaar want zelfs aan een sneeuwmachine is gedacht; wij krijgen spontaan zin in een Jägermeister. Het is duidelijk te merken dat het publiek op deze act heeft gewacht, het grasveld stroomt dan ook ramvol.

Een kleine optrekking van de wenkbrauw wat dat betreft. Het festival lijkt dit jaar meer te leunen op de hele bekende namen en het dragen van de juiste outfit dan het etaleren van echte en nieuwe hiphop. Conclusie: een geslaagd evenement, gezien het aantal bezoekers. Een goede line up met veel gastoptredens, waarbij de invloed van MTV duidelijk te merken is en een merkbaar ander publiek oplevert dan gebruikelijk voor een hiphopfestival.

Gezien: Appelsap 2011, Oosterpark, 31 juli 2011