Appelsap 2012: met nieuwe podia sleutelen aan DNA

Ruimte voor veel liveacts en een gezonde dosis dance

Armande Harmsen en Robbie van Zoggel ,

Zondag 22 juli is officieus het begin van de zomer in Nederland. Een zondag die als opluchting komt na de afgelopen donkere dagen: Appelsap heeft de ideale datum gezet voor een hiphopfeestje in de open lucht. Doen we onze roze zonnebril af voor een nadere blik op het blokkenschema dan zien we dat het klokje rond is geprogrammeerd voor de ware hiphopliefhebber en gelijktijdig er plek is gemaakt voor vernieuwing. Met een uitbreiding van twee naar drie podia en een ruime variatie aan acts en genres kan deze warme editie geslaagd genoemd worden. 3voor12amsterdam doet een route langs de twee zijstages: het livepodium en de weide van Colors en Boiler Room.

Redinho schroeit Hollandse huidjes
Colors en Boiler Room werken dit jaar samen voor de programmering van de grote festivalweide, het tweede podium op Appelsap. De line-up bestaat uit dj's Presk, Vic Crezée, Redinho, Krystal Klear, Mickey Pearce, Breach, Rustie, Disclosure en Cinnaman. Kortom: internationale, vooral Britse acts naast een goede vaderlandse/Amsterdamse vertegenwoordiging. Vic Crezée geeft al vrij vroeg een set op de Colors stage, maar is later op de dag ook te horen op het hoofdpodium, zijn vaste plek de afgelopen jaren. Op de weide wordt een electronische set afgeleverd met materiaal van zijn eerste solo EP White Boy Wasted die hij een krappe twee weken geleden uitbracht.

Londenaar Redinho, die hem opvolgt, werd onlangs door Hudson Mohawke dé toekomst genoemd. De man stond al op 5 Days Off en Noorderslag en wat hem interessant maakt is dat hij tijdens zijn set zelf zowel beats produceert als vocalen levert. Met een vocoderpijpje schalt zijn zangpartijen (denk aan 2Pac's California Love) vanachter de draaitafels de vrolijk gekleurde weide Colors over. Zijn nummer Stay Together doet het al vanaf eind 2011 goed en ergens dit jaar verwachten we van hem zijn debuutalbum.

De Grote Prijs-winnaar Presk is met zijn experimentele, maar dansbare samples en loops die hij ter plekke creëert, op zowat elk festival te horen deze zomer. Appelsap mag natuurlijk niet ontbreken op het lijstje. Disclosure bestaat uit twee broers uit Groot-Brittannië die vooral 2step en garage draaien. Als Mickey Pearce zijn zogenaamde “een beetje vreemd maar wel lekker dansbare beats” draait, blijkt dat het halve podium al volstaat met zowel de vorige als de volgende dj acts.

Glamourhouse
Breach, oftewel Ben Westbeech, is een bekend gezicht op Appelsap en deed afgelopen najaar nog de studio van Red Light Radio aan voor een 2-uursset. Van die set horen we op Appelsap de samenvatting terug; niet echt vernieuwend dus, maar wel uiterst doeltreffend zo aan het begin van een zwoele avond op een groot zonnig veld. De man zet een mix van house- en drum 'n bassplaten neer met nostalgisch klinkende samples uit de jaren ’90, waaronder Circles van Adam F. Hij stond vorig jaar ook (tweemaal) op Appelsap, waar hij al succes had met zijn afwisselende optredens. Met een solide kader van frisse en funky nummers legitimeert Westbeech zich om meerdere malen lekker door te glijden naar sexy houseklassiekers; opwindende muziek klaargestoomd voor een chique nachtclub.

Nieuw livepodium
Op het nieuwe livepodium is plek voor acts die meer soul- en jazz georiënteerd zijn en met een band aantreden. Dat is met 2Morrows Victory, Lefties Soul Connection en de nieuwe samenwerking tussen Benny Sings en Faberyayo duidelijk te horen en te zien in de line up. Klik op de links voor de interviews met deze drie acts.

Daarnaast zijn er interessante dj’s tussenin geprogrammeerd. De Belgische Lefto draait een sterke set waarbij dikke dubstep beats de overhand hebben. Onze zuiderbuur levert een vaste bijdragen aan 22tracks België en staat bekend om het mixen van hiphop met funk, broken beats, dubstep, klassieke reggae en bossa nova. Deze muziekstijl slaat aan bij het publiek en zorgt zo voor een XXL tuinfeestje. Zo draagt het uitstapje naar een Bob Marley-plaat in zijn set vandaag bij aan de ongedwongen sfeer die er de hele dag bij dit podium hangt.

Een ander markant figuur op de live stage is Jesse Boykins III. De oorspronkelijk klassieke R&B-artiest is te herkennen aan zijn immense afro kapsel en is niet alleen qua haardracht, maar ook muzikaal gezien gelinkt aan de zanger Maxwell. Zijn soulvolle set met electronische invloeden, aangevuld met wat funk, swingt minstens net zo als het bekende geluid van Maxwell. Er komt dit najaar een derde studioalbum uit van deze artiest. Dat hij het naar zijn zin had in Amsterdam was vanochtend te lezen op zijn Facebook: THANKS SO MUCH AMSTERDAM!!! APPELSAP FESTIVAL WAS LOVE!!!

De conclusie van de hop-on-hop-off-route door het Oosterpark is dat Appelsap 2012 een ontspannen en geslaagd parkfeest is geworden. Het verschil met de eerste betaalde editie van vorig jaar is dat de echte fan terug is van weggeweest en dat de vele "hippe mensen om het hip zijn" dit jaar niet het verhoogde bedrag lijken te hebben neergelegd voor het festival. In plaats daarvan zijn er meer hiphopliefhebbers die puur voor de muziek komen en ongedwongen een dagje willen genieten. Zien en gezien worden is 2011. Genieten van kwalitatieve hiphop is 2012. 

De optredens van de main stage zijn nu op 3voor12 terug te zien en de sets van de ColorsxBoiler Room stage zijn ook live uitgezonden via Boiler Room.