Appelsap 2012: Lefties Soul Connection gaat voor hiphoptrio

Adje, Zwart Licht en Zo Moeilijk passen het mashup-jasje

Armande Harmsen ,

Op de live stage van Appelsap Fresh Music Festival treedt Lefties Soul Connection op samen met Zo Moeilijk, Zwart Licht en Adje. Onno Smith vertelt 3voor12amsterdam over hun mashup-plannen en de overstap van Excelsior Recordings naar Top Notch.

Vorig jaar maakten de heren van Lefties Soul Connection de stap van Excelsior Recordings naar Top Notch. De band stond voorheen vooral bekend om haar instrumentele karakter waarbij ze gebruik maakten van gastzangers en -zangeressen. Een voorbeeld is de Amerikaanse Michelle David die in 2011 meedeed tijdens de liveshows van de groep. Onno Smith (gitarist/zanger) vertelt dat een album samen met David volgend jaar komt.

Het in 2001 opgerichtte Lefties heeft haar naam gekregen door de linkshandige (ook voormalige) bandleden, waaronder Onno Smith en Alviz (organist/zanger). De vermeende beste soulband van Europa treedt tijdens Appelsap op samen met Zo Moeilijk, Zwart Licht en Adje. Smith: “Met alle drie de acts hebben we een aantal mash-ups van hun nummers gedaan. We vonden het heel leuk vandaag. Het was eigenlijk een uitprobeersel voor ons. We hebben vorige week donderdag de eerste keer samen opgetreden in de nieuwe North Sea Jazzclub. Het plan is om een EP uit te brengen met deze gasten en misschien betrekken we nog een paar andere artiesten bij dit project. We hopen de EP in het najaar of begin volgend jaar uit te brengen en willen de komende tijd daarom graag nog wat meer shows doen”.

De stap van Excelsior naar Top Notch
Een paar jaar geleden tekende Lefties Soul Connection bij Excelsior, maar kon in feite ook al bij Top Notch terecht. "Kees (de Koning) is altijd fan geweest van ons maar toen hadden we andere invloeden en trok Excelsior meer aan door het werken met artiesten die ook aan breakbeats en indierock deden. Daar vielen voor ons wat zieltjes te winnen. In dat opzicht waren de afgelopen zeven jaar heel leuk".

Na deze periode kon de band opnieuw kiezen en bestond er de ruimte om wat anders te doen. "Het aanbod zag er interessant uit, Kees is toffe dingen aan het doen, daarom hebben we voor de overstap gekozen. Het is dus weer eens wat anders. Het soort optredens zoals vandaag met drie hiphopartiesten is gewoon te gek.”

De set van Lefties Soul Connection is fris en swingend, samen met de acts afkomstig uit het Top Notch-assortiment. Zo Moeilijk warmt het grasveld op met als soul opgeschroefde nummers. Zwart Licht krijgt het publiek aan het springen met Leeroy Draait Door mashups en als Adje als derde de bühne opkomt krijgt hij het hele grasveld mee om te hurken. Tenslotte zingt Adje vandaag een nummer wat eind van het jaar op zijn album met Reverse komt. “Ik was hier echt heel zenuwachtig voor want ik ben eigenlijk niet zo'n goede zanger".