Eigenaar en uitbater Kloster Graefenthal aan het woord over de festivalpraktijken

"Volgend weekeinde hebben we hier een bruiloft"

Jouko Peters ,

Het klooster waaromheen het eerste All We Want Festval is georganiseerd stamt uit de dertiende eeuw. Dancefeesten op dit soort locaties zijn speciaal en absoluut geen wekelijkse koek voor de bewoners van Kloster Graefenthal. We gingen daarom kort in gesprek met Camiel - eigenaar van het klooster - en Irma, de vrouwelijke eventmanager. Wat doen ze verder en wat vinden zij eigenlijk van het muzikale weekeinde?

Wat is er zo uniek aan deze locatie?
Camiel: De atmosfeer. Dat is eigenlijk wat wij het meest horen van onze bezoekers. Het is zo'n bijzondere omgeving, omdat de locatie de Middeleeuwen nog ademt. Daarbij is het een volledig ommuurd terrein, dat is ook een pré.
Irma: We proberen het authentieke ongepolijste en rauwe heel erg te behouden. Het moet niet een of andere gelikte tent worden. De meeste mensen die hier door de poort komen, wanen zich in een andere wereld. Daar komen de mensen voor en dat moeten we vooral niet willen veranderen.

Wat wordt hier allemaal georganiseerd?
Camiel: Nu hebben we een dancefeest, maar vorige week hadden we hier nog een middeleeuws themafeest, waarbij mensen een bepaalde eeuw naspeelden. Dan staat het hele veld vol met ridders en paarden, mensen in fantastische kostuums. Ook daarin zie je dat je bepaalde subculturen hebt, net als bij muziek. Iemand die van deephouse houdt, hoeft bijvoorbeeld niet per se hardstyle ook mooi te vinden. Zo zijn mensen die de dertiende eeuw naspelen een totaal ander volk dan mensen die de vijftiende eeuw naspelen.
Irma: Volgend weekeinde hebben we hier een bruiloft. Ik hoop dat het terrein dan weer een beetje toonbaar is, maar dat komt over het algemeen altijd wel goed. De grote variatie aan festiviteiten hier maakt het voor ons trouwens ook bijzonder mooi werk hoor.

Vinden jullie dit festival geslaagd?
Camiel: Ja, we vinden dit festival geslaagd. We zien dat mensen het naar hun zin hebben, de sfeer goed en gemoedelijk is en mensen de ambiance oppakken. Wij zijn blij dat we hen deze locatie aan kunnen bieden. Wat voor mij persoonlijk een negatief aspect is, is de drugs. Ik verafschuw dat, want mensen maken er hun eigen leven mee kapot. Daar sta ik totaal niet achter. Al valt het overigens op dat er ook heel veel mensen zijn die geen drugs gebruiken.
Irma: Hoe dan ook worden wij hier op een respectvolle manier behandeld door iedereen. Dat vinden we belangrijk en dat gebeurt gelukkig. Het klinkt misschien wat oudbollig, maar met respectvol naar elkaar zijn, valt of staat alles.

Naast ons ligt een enorme plas water, waar mensen in eerdere feesten hier nog zwommen. Waarom mag er niet meer gezwommen worden?
Irma: Het zwemmen is vroeger wel gedaan op eerdere festivals, maar dat gebeurde toen wij de boel hier nog niet runden. Zwemmen mag hier niet en heeft ook nooit gemogen. Ik zeg niet dat het nooit gebeurt, want er zijn altijd wel mensen die het proberen, maar zodra wij het toestaan en de gemeente het opmerkt, volgen er sancties. Het is altijd al verboden geweest.

Binnen feesten is ook geen optie meer?
Camiel: Nee, dat gaat niet meer gebeuren. Het is voorheen wel gedaan, maar toen kwam het dak bij wijze van spreken bijna naar beneden zetten. De glas in lood ramen trillen er nu ook al bijna uit door het geluid van de mainstage, terwijl die toch een aantal meter van het raam staat.

Wonen jullie hier ook echt en hebben jullie tot slot nog een goed idee voor volgend jaar?
Camiel: Haha, officieel niet, maar ik slaap hier regelmatig.
Irma: Tijdens evenementen ga je meestal niet naar huis toe en kan je hier ook prima slapen. Dat komt vaak beter uit. Ik heb zeker nog een tip voor volgend jaar, maar dat is een tip voor onszelf. We moeten bij de ingang een vuilniszak uitdelen aan iedere bezoeker. Dat scheelt een hoop onnodige rommel.