Nederlandse security in het Duitse zonnetje

"Wij zijn hier echt niet om het feestje te verpesten"

Jouko Peters ,

Op elk feestje zijn beveiligingsmensen haast de minst geliefde mensen. Niet altijd terecht, maar wel de waarheid. Ze pakken je spullen af, trappen je eruit als je drugs gebruikt en zijn soms wat nors. Toch zou zonder security, hoe welwillend alle bezoekers ook zijn, elk feest uit de hand lopen. Wij spraken Prior Security hoofdbeveiliger Mohamed Assahraoui aan - die het al het hele weekend zichtbaar naar zijn zin heeft - en vroegen hem naar de festivalbeleving van hem en zijn collega's.

Wat vinden jullie leuk aan het festival?
We gaan al wat langer mee met deze jongens en herkennen daardoor veel gezichten die hier ook zijn. Het publiek is natuurlijk meeverhuisd naar Duitsland. Verder is het ontzettend lekker weer en de omgeving is schitterend. Het is eigenlijk veel te warm om in onze zwarte outfits te lopen, maar de bezoekers zijn tof, ik zie heel veel lachende gezichten. Dat doet me goed en maakt het werk twee keer zo leuk. Misschien wel drie keer.

Meestal zijn mensen niet zo blij met de beveiliging, is onze ervaring. Voel jij dat ook?
Soms wel, maar mensen die afgeven op de beveiliging hebben vaak al iets verkeerds gedaan. Anders heb je namelijk helemaal geen last van ons. Als ik door rood rij en de politie houdt mij aan, dan heb ik ook een hekel aan de politie. Dat lijkt me vrij logisch. Wij zijn hier echt niet om het feestje te verpesten, geloof mij maar.

Hebben jullie altijd zo veel lol onderling?
Vaak wel, omdat we een écht team zijn. We brengen hier het hele weekend met elkaar door en werken intensief samen. Dat schept een band. We lachen veel, ook omdat het een festival is met heel veel blije mensen, maar alert blijven is taak nummer één. Je bent aan het werk. Een klein grapje is geen probleem, maar het kan zo zijn dat je een paar seconden daarna een melding krijgt dat er iemand onwel is geworden. Dan moet je serieus zijn en is er ook geen reden om grapjes te maken. Dat weet iedereen uit mijn team.
 

Slapen jullie ook op het festivalterrein?
Nee, we hebben een bungalow hier vlakbij, op ongeveer een kwartiertje rijden. Hier slapen mocht wel, maar dat is niet echt een optie voor ons. De kans is groot dat je hier geen oog dicht doet en we willen allemaal 's ochtends even lekker douchen, fris wakker worden. We hebben een hoop verantwoordelijkheid, daar moet je goed mee omgaan. Dan is een beetje goed slapen tussendoor belangrijk.

Jullie beveiligen van alles, waaronder ook winkels en clubs. Waar zou je willen beveiligen als je zelf kon kiezen?
Wat denk je zelf? Op een festival als dit natuurlijk. Een winkel kan ook leuk zijn, maar er gebeurt vaak weinig en je staat meestal de hele dag alleen. Dit is veel gezelliger, maar ook uitdagender op een bepaalde manier. Kijk maar eens om je heen, je krijgt hier zo veel verschillende dingen mee. De groep die ik hier laat werken is speciaal geselecteerd en ik ben blij met dit weekend. Sommigen zijn goed in een winkel of in de horeca, deze gasten zijn goed voor hier.