ADE12: NON Records slaat de handen ineen voor internationale doorbraak

“We hebben met de release gewacht tot alle puzzelstukjes in elkaar vielen”

Jochem Boom ,

Twee jaar moesten de fans het doen met die ene EP; Moon Children. In Paradiso presenteert Palmbomen vanavond eindelijk zijn debuutalbum én de nieuwe liveshow. Kai Hugo, alias Palmbomen over die nieuwe show: “We hebben hier lang aan gesleuteld en zijn zeer tevreden over het eindresultaat.”

Hoewel de zaal pas tegen elf uur open gaat druppelt het publiek maar langzaam binnen en hangt er nog lang een gezapig, afwachtend sfeertje. Als Palmbomen begint met de volledig vernieuwde liveshow slaat de sfeer echter meteen om naar een uitbunding feest om de rest van de nacht niet meer te veranderen. Zo kan een relatief niche label als NON Records terug kijken op een zeer succesvolle labelpresentatie in het grote Paradiso.

Waarom duurde het zolang voordat het debuut er was?
“Het maken van de plaat was het probleem niet. Die ligt al sinds december vorig jaar klaar. Omdat labels van over de hele wereld interesse toonde hebben we gewacht tot we klaar waren voor een wereldwijde release. Het wachten bleek uiteindelijk een goede zet want de komende maanden brengen we niet alleen mijn debuut uit, ook Bear Damen, Antenna en Post Modem brengen de komende tijd nieuw werk uit. Het effect voor het label is veel groter nu we de zoveel platen en vlak na elkaar uitbrengen. We hebben net zolang gewacht tot alle puzzelstukjes perfect in elkaar vielen en hopen daar in de aankomende tijd gezamenlijk meer vruchten van te kunnen plukken.”

Je hebt een uitgebreide liveset met een drummer en bassist/toetsenist. Zijn zij sessiemuzikanten of voegen ze meer toe?
“De toegevoegde bandleden zijn niet alleen goede vrienden van mij, maar hebben ook echt het hele productieproces invloed gehad op de muzikale richting. De productionele uitwerking kwam vooral van mij, maar zij gaven constant feedback en kwamen met nieuwe ideeën. Met name Hyper Hyper hielp me daar erg bij. Zij zijn overigens niet de enige die Palmbomen naar een hoger niveau hebben getild. Om ons heen werkt een heel team aan alle aspecten van de show. Zo hielpen anderen me weer met het verbeteren van de door mij aangestuurde lichtshow. Door de natuurlijke samenwerking met zowel de muzikanten als het hele team zijn mijn oorspronkelijke ambities realiteit geworden.”

Amsterdam Dance Event is naast muziekfestival ook conferentie. Wat doet NON Records deze week in zakelijk opzicht?
“Twee jaar geleden, toen NON Records net begon was het nog nodig om ook de zakelijke kant op mij te nemen. In de afgelopen jaren zijn de talentvolle stagiairs die we toen aan hebben genomen uitgegroeid tot degene die nu de zakelijke kant voor hun rekening nemen. Daardoor was het voor mij mogelijk om die taak los te laten en mij volledig te focussen op mijn muzikale proces.”