ADE12: Junkie XL brengt album uit op eigen label samen met Excelsior

Synthesized gepresenteerd tijdens ADE in het Concertgebouw

Ingmar Griffioen ,

Junkie XL (Tom Holkenborg) werkt voor de release van zijn nieuwe album samen met Excelsior Recordings en campagnebureau BKB. Synthesized komt 12 oktober uit op zijn eigen label JXL Recordings en wordt gepresenteerd op 19 oktober tijdens Amsterdam Dance Event in het Concertgebouw. Dat Holkenborg voor Nederlandse partners kiest is volgens Excelsior-baas Ferry Roseboom logisch: "Natuurlijk; dit is waar hij vandaan komt, waar hij gekend is, zijn ei kwijt wil en zich ook wil manifesteren. Dat begrijp ik wel. Hij maakt scores en geluiden voor films, maar dit is zijn hart en ziel, dit album." Voor Synthesized werkte voor het album uitgebreid samen met Joost van Bellen.

Holkenborg maakte onlangs de muziek voor blockbusters Dark Knight Rises en Superman, plus regelmatig muziek voor videogames en remixen voor acts als Madonna en Coldplay. Nu is het weer tijd voor eigen werk, te beginnen op 27 september met de single Gloria, tevens voorproefje van Synthesized. Het album op Excelsior uitbrengen had volgens Roseboom misschien ook wel gekund. "Maar dit voelt beter, het past. Tom heeft zijn eigen netwerk en zijn eigen scene. Ik draag het een warm hart toe, maar vind het ook belangrijk dat het binnen hun eigen constellatie blijft." Synthesized wordt de eerste release op Holkenborgs JXL Recordings. Roseboom: "Daar gaan volgens mij meer albums uitkomen, hij wil er echt wat van maken."

Om dat te bewerkstelligen gaan de drie partijen samenwerken. BKB doet de communicatie en Excelsior zorgt volgens baas Ferry Roseboom "voor het handwerk: dat de plaat overal staat, geperst en gedrukt wordt en iedereen er vanaf weet. Michiel Groeneveld, zijn manager, zorgt voor het creatief inhoudelijke deel, BKB voor de grote lijnen en communicatie en wij doen de sales en distributie."

Junkie XL is niet heel vaak live te bewonderen. Maar dus wel op vrijdag 19 oktober in het Concertgebouw, in het kader van Amsterdam Dance Event.