Junkie XL voegt Batman en Superman toe aan zijn palmares

Producer werkt met Hans Zimmer aan grote kaskrakers

Atze de Vrieze ,

Tom Holkenborg alias Junkie XL kan weer een aantal grote films aan zijn CV toevoegen. De Nederlander werkte samen met Hollywood-gigant Hans Zimmer aan de nieuwe film Batman Dark Knight Rises, die deze week in premiere gaat. "Ik werk nu al bijna vier jaar met Hans", vertelt hij in 3voor12radio. "Het begon met kleine dingen, maar de samenwerking werd steeds intenser. De laatste twee jaar werk ik aan elke film die hij doet. In oktober vorig jaar zei hij: ik zou willen dat je je hele studio oppakt en naast me komt zit. Dat heb ik gedaan."

Holkenborg heeft het de laatste jaren goed voor elkaar. Hij belandde na jarenlang hard werken in 'het systeem' in Hollywood. Het is een kwestie van geduld hebben en alles opzij zetten. "Hans heeft vaak met talentvolle componisten gewerkt. Die neemt hij dan twee of vijf jaar bij de hand, zoals hij dat nu bij mij doet. Daar leer je enorm veel van, en je kunt heel goed je netwerk opbouwen. Op zeker moment zou je dan voor jezelf moeten beginnen."

Zover is het nog niet. Holkenborg werkte de afgelopen tijd aan grote films, waaronder Madagarscar III, Megamind, Kungfu Panda, Inception en nu dus Batman. "Met The Dark Knight Rises zijn we zeven, acht maanden bezig geweest. In het begin maakte ik vooral elektronische stukken, voor deze film heb ik ook hele scènes voor orkest geschreven. We hebben eerst de film zes keer gezien met regisseur Christopher Nolan, met eindeloze gesprekken over hoe de muziek zou moeten zijn. Hans houdt erg van experiment en van samenwerken met andere mensen. We zijn inmiddels aan het volgende project van dezelfde regisseur begonnen: de nieuwe Superman."

Toch heeft Holkenborg Dark Knight nog niet achter zich gelaten. "Ik wil hem heel graag zien in het theater, met honderd mensen die hem nog niet gezien hebben. Dat is toch de kick. Het werk zelf heeft een sterke mate van anonimiteit, in de bioscoop hoor je langs komen waar je maanden aan gewerkt hebt." Daarnaast maakte Holkenborg een remix van Bombers Over Ibiza, een thema rond de bad guy in de film. "Een stuk waar ik zelf veel aan gewerkt heb. De remix zelf zit niet in de film, die is bedoeld als extraatje voor de extended versie van de soundtrack."