ADE12: Club 3voor12 geeft de vrijdagavond snoeiharde start

3voor12 biedt kort maar krachtige voorafjes met NBTD, AKS en Skip & Die

Eefje Kuhne ,

'Zijn we niet een beetje te vroeg?', vraagt een meisje haar vriend. Rond 20.00 uur druppelen de eerste mensen Chicago Social Club binnen. De drie heren van Nobody Beats The Drum doen snoeihard een allerlaatste soundcheck.  'Dat noemen we een binnenkomer', zegt een jongen terwijl hij zijn jas kwijt wil bij de garderobe.

Nobody Beats The Drum
Wat een binnenkomer inderdaad. De electro van Nobody Beats The Drum knalt er hard in. Het optreden kent geen opbouw. Hoeft niet. De mannen hebben een half uur en die tijd vullen ze snel met dikke hiphopbassen, scheurende snares en vette breakbeats.

Misschien is het wat overhaast maar het werkt. De gretigheid werkt aanstekelijk en alhoewel de zaal nog lang niet vol is, is de sfeer goed. De 26-jarige Laura staat op een afstandje te genieten. 'Het is mij nog iets te rustig om echt los te gaan, maar ze draaien goed en zijn zo enthousiast! ' NBTD-dj Sjam draait aan de knoppen, schuift tussendoor z’n bril op zijn neus en ramt met een grote glimlach ‘Girls Suck’ de zaal in. Sjam na afloop: 'Ik word gewoon heel vrolijk van harde muziek. Helemaal als het zelfgemaakt is.'

AKS
De Vlamingen van Addicted Kru Sound pakken het publiek na een korte pauze weer op daar waar NBTD hen achterliet. AKS trekt zich weinig aan van de niet volle zaal. Met zijn zevenen geven ze een energieke en gevarieerde show weg. Jungle, drum ’n bass, dubstep, breakbeat, funk en electro. Alles komt voorbij. AKS laat zich graag leiden door uiteenlopende genres. ‘Behalve door metal’, lacht de frontman van AKS na afloop. Verder is AKS niet bang voor verschillende invloeden.: ‘misschien komen we speciaal voor onze Nederlandse fans nog wel eens met een Andre Hazes-remix’.

Cata.Pirata
‘Ja, ik heb er zin in en nee, ik ben niet zenuwachtig’. Meer wil Cata Pirata even niet kwijt. De excentrieke zangeres van Skip & Die concentreert zich. Ze kijkt naar het podium, waar ze straks zal optreden. Tegen de tijd dat de band het podium betreedt is Chicago Social Club redelijk vol. Het is duidelijk dat Skip & Die publiek trekt. De afro-electrobeat-formatie wint de laatste maanden in sneltreinvaart aan bekendheid.

Ze lanceerden onlangs hun debuutalbum ‘Riots in The Jungle’ maar Skip & Die komt op het podium over als een band die al jaren meedraait. Een indrukwekkende act. Daar waar Nobody Beats the Drum en Addicted Kru Sound vooral opvallen door oprechte vrolijkheid en enthousiasme, geeft Cata Pirata een meer geregisseerde show weg. Stoer, sexy en een beetje freaky. Ze loert de zaal in en strengelt haar armen om de microfoonstandaard.

De beats en drums zijn minder strak als de twee voorgaande acts. Skip & Die gebruikt lome, zompige drums en opzwepende percussie. Cata Pirata stuitert in haar bh over het podium en springt het publiek in. Ze zingt, schreeuwt, danst en na het halve uurtje dat het optreden duurt, heeft Cata Pirata al haar energie verbruikt. ‘Niet mijn stijl’, zegt de 23-jarige Han. ‘Te schreeuwerig’. Het publiek is overdonderd door deze explosieve act. ‘Ik moet het nog even op me in laten werken’, zegt de 21-jarige Vivian.

Even bijkomen, dat kan. Maar niet te lang, want ADE gaat door en Chicago Social Club maakt zich op voor een lange nacht. Terwijl de gasten binnen nog wat overrompeld zijn door wat ze net gezien hebben, staat er buiten alweer een dikke rij mensen klaar. Ze zijn hongerig naar beats en klaar om het ADE- stokje over te nemen.