ADE12: Nederlanders mogen van Brits techno-icoon best wat meer "openminded" zijn

Carl Cox: "Fatboy Slim toont lef met een techy set op ADE"

Ingmar Griffioen ,

Techno-veteraan Carl Cox maakte in juni dit jaar pas zijn debuut op Awakenings. Nu is de Brit alweer terug; bij het driedaagse debuut van Awakenings op Amsterdam Dance Event mag hij woensdag 17 oktober de hele Gashouder vullen voor de 500e verjaardag van zijn Global radioshow. Meest opvallende gast is Fatboy Slim, een naam die menig Awakenings-purist de wenkbrauwen deed fronsen. "Nergens voor nodig", vindt Cox. "Ik wil het Nederlandse publiek graag kennis laten maken met iets anders dan alleen maar techno."

Cox draait al jarenlang in Nederland en was in het verleden vooral op Dance Valley een graaggeziene gast. Woensdag proeft hij voor het eerst van de Gashouder. "De Gashouder is natuurlijk een hele bekende locatie en het is altijd mooi om iets nieuws te doen. Het wordt interessant, zeker met de dj's die we geboekt hebben en die niet bepaald een techno line-up vormen. Het belangrijkste plan is om veel lol te hebben woensdag." Geen HMH of Ziggo Dome voor hem, de capaciteit van 3000 vindt Cox meer dan genoeg. "Ik was niet op zoek naar een feest voor 50.000 man, maar naar een showcase van de muziek waar wij echt van houden. Dit is daar de goede plek voor."

Naast Cox en Norman Cook aka Fatboy Slim komen ook Cristian Varela en de vrouwelijke dj's Nicole Moudaber en Charlie Hedges. Cox legt zijn keuze uit: "Fatboy Slim is natuurlijk wereldwijd bekend en hij is erg goed bezig momenteel. Ik laat mensen graag zijn nieuwe manier van produceren zien. Cristian Varela speelt niet zoveel in Nederland. Hij past zijn stijl wat aan om de Nederlanders wat nieuws te serveren. Hij deed het dit jaar erg goed op Awakenings dus ik neem hem graag mee. Charlie Hedges is een relatief nieuwe dj, die het erg goed doet op de radio en die ik graag live introduceer. Nicole Moudaber is de nieuwe 'Queen of Techno' en is live fantastisch, dus ik denk wel dat ik een goede line-up heb."

Cox: "Ik had ook een veilige line-up kunnen kiezen"
Het is geen line-up met het techno-gehalte als de  avonden van Adam Beyer en Richie Hawtin in de Gashouder, geeft Cox grif toe. "Voor mij gaat het er niet om de puurste underground techno-line-up te presenteren, maar om de party people het beste te bieden wat er nu aan muziek wordt gemaakt. Fatboy Slim heeft een hele goede partysound en productieteam. Ik denk dat het in Nederland niet alleen om techno moet gaan, maar om alle muziek, en dat mensen meer openminded moeten zijn. Ik had ook aan de Richie Hawtin kant kunnen blijven en het veilig kunnen houden voor de mensen, maar dan zou ik mezelf niet zijn", lacht Cox.

Hoe past Fatboy Slims stijl in jouw Global feest?
"Ik denk dat hij nog wel zijn kenmerkende ding doet. Hij zit nog in de house en electro house-hoek en zal ook zijn eigen muziek op de tafel leggen. Maar je zal vooral horen dat hij uit zijn normale wereld stapt voor een meer 'techy' set, meer de partytechno waar hij ook van houdt. Het zal interessant zijn om te zien hoe hij dat voor het Nederlandse publiek brengt, zelfs voor mij."

Wat bewonder je het meest aan Fatboy Slim?
"Eigenlijk dat Norman eerlijk tegenover zichzelf is geworden. Uiteindelijk besloot hij te stoppen met drinken. Hij wil echt mensen laten zien dat hij een talent en liefde voor muziek heeft en hij houdt ervan om op te treden. Hij is altijd al een entertainer geweest. Uiteindelijk wil hij graag gezien worden als iemand die nog steeds op hoog niveau kan optreden en mensen de beste tijd kan geven. Dit is een hele goede kans voor hem om te laten zien waar hij staat met zijn muziek en hoe hij is als persoon. Daar heb je veel lef voor nodig; om te realiseren dat wat je vroeger deed eigenlijk niet zo goed was. Niettemin genieten mensen op dit moment erg van zijn sets. Hij is altijd al anders geweest dan anderen, maar hij heeft een goede fanbase en zij zullen hem volgen tot de dag dat hij stopt."

Hoe komt het eigenlijk dat je al jaren in Nederland draait, maar pas dit jaar voor het eerst op Awakenings?
"De meeste keren dat ik in Nederland was, stond ik op Dance Valley. Geen bewuste keuze om Awakenings niet te doen; ik zie mezelf als iemand die overal voor open staat. Maar ik deed veel feestjes op Dance Valley en dan is het lastig daarna nog wat te doen. Niet vanwege contractuele verplichtingen, want ik heb me nooit aan één partij verbonden. Ik ben opgegroeid met Dance Valley, ik stond er al toen er nog maar 5000 bezoekers waren. Maar zij zijn groot genoeg geworden om ook zonder mij te doen wat ze willen doen.

"Awakenings vraagt me al 10 jaar lang ieder jaar om te komen en ik kon niet. Ditmaal was de timing goed en vond ik het juist om respect te tonen voor een organisatie die al zo lang bezig is en voor waar zij voor staan. Het was goed om met Awakenings eens iets anders dan Dance Valley te doen en op een goede dag zie ik me daar wel weer eens terugkeren."

Hoe was het om Awakenings festival af te sluiten?
"Fantastisch. Ik was heel blij om te zien dat zoveel mensen toch bleven, want het regende dat het goot. Het geluid was geweldig en toen het donker werd en de lichten aan gingen, was het heel bijzonder om te zien hoe zoveel mensen het echt naar hun zin hadden. Ik zal dat nooit vergeten, het was voor mijzelf ook een erg goede party."

Radioshow Global gaat op ADE voor het eerst live
Global 500 is niet zomaar een feestje; het is de viering van Cox' 500ste radioshow die ook nog eens tien jaar bestaat en woensdag voor de eerste keer live te bewonderen is. "Dit wordt de allereerste keer dat mensen mijn radiopresentatie skills live kunnen zien en alles wat erbij hoort, haha. Ik ben al heel lang radio-dj in de UK, eerst op piratenzenders en daarna op Kiss FM en Radio 1. Dus ik heb zeker geen angst om dit live te doen, maar ik ben wel heel blij met deze kans. Ik hou enorm van het live-element van de radio-dj, ik hou ervan om een hele show te kunnen produceren en ik denk dat het heel erg leuk wordt. Ook al heb ik geen idee wat er gaat gebeuren, behalve dat je veel interviews gaat horen, plus interactie en veel goede muziek van de avond zelf natuurlijk."

Geen avond dus waarbij de dj's omstebeurt twee uur staan te draaien?
"Absoluut niet, het wordt een totale audio-chaos."

Steeds meer dj's hebben een eigen radioshow of podcast. Is dat zo belangrijk?
"Dat denk ik wel. Een van de redenen om het te doen was om al die landen te bereiken, waar ik zelf niet heen kon. En dat op een regelmatige basis. Zo kon ik een aantal jaar niet in Turkije optreden, maar mijn radioshow was daar wel elke week te horen. Deze mensen kregen de muziek van Carl Cox gewoon wekelijks te horen. Het geeft je de mogelijkheid om op veel meer plaatsen te zijn en daar een hele nieuwe fanbasis op te bouwen. Het is dus voor mij erg belangrijk geweest, ook om de show al die jaren in de lucht te houden."

Ik las dat je beweerde dat je door de live-uitzending van de show meer mensen zou bereiken dan wie dan ook op ADE.
"Klopt. We hebben 24 landen die de show live gaan uitzenden via hun eigen radiostations. Het wordt natuurlijk ook gestreamd zodat je het online kunt volgen. Al die radiozenders werken hierbij voor het eerst samen, daar kijk ik ook technisch erg naar uit. Ik ga duimen en hopelijk hebben we geen technische problemen met de uitzending. Het is ook wel een mijlpaal: 500 shows is wel een goede reden voor een feestje. Nooit over nagedacht hoe lang het zou duren, maar we doen het nu al tien jaar en het groeit nog steeds flink; dat is fenomenaal. We nemen veel van mijn liveshows op en zenden die uit. Dat gaat wekelijks richting 13 tot 14 miljoen luisteraars. Dus je moet je voorstellen dat één plaat die ik draai bij zo'n 14 miljoen mensen terechtkomt...en dat elke week. Daarmee is het wel erg belangrijk geworden."

Is dat de reden dat je in je radioshow ook nieuwe platen op hoge kwaliteit mag uitzenden?
"De meesten zijn daar erg blij mee. De realiteit is dat veel dj's nogal voorzichtig zijn geworden met hun muziek, maar ik vraag het ze altijd. Dan willen ze meestal eerst horen hoe ik de plaat gebruik en dan zeggen ze vrijwel altijd ja, ook omdat het zoveel mensen bereikt. Het is de beste promotie die je kan krijgen, zonder ene cent uit te geven."

Wat kunnen van Carl Cox zelf verwachten? Heb je nog tijd om je eigen werk op te leggen?

"Ik heb wat remixes uitgebracht van mijn laatste plaat All Roads Lead To The Dance Floor door mensen als Layo & Bushwacka en Jon Rundell. Die passen misschien wel in de set. Het plan is om van de beste muziek van dit jaar een outro te maken, zodat mensen beseffen dat dat de muziek van 2012 is en van daaruit verder te gaan met de muziek van volgend jaar."