Noisia en Foreign Beggars op nieuwe album Black Sun Empire

Primeur: voor het eerst vocalen op vijfde plaat drum and bass-trio

Judith Laanen ,

In het buitenland scoort de drum and bass van het Utrechtse Black Sun Empire al sinds jaar en dag. In Nederland gaat het nog niet zo hard met het trio, al lijkt daar met samenwerkingen met onder meer de Groningers van Noisia verandering in te komen. Black Sun Empire doet namelijk een clubtoer in Nederland en staat ook op de Together-avond van het Amsterdam Dance Event. Dat moet het grootste drum and bass en dubstepevent in de Heineken Music Hall tijdens ADE worden, waar ook Chase and Status en Noisia zelf draaien. 3voor12 belde met Micha Heyboer over hun nieuwe album From the Shadows, dat 15 oktober officieel uitkomt. “Er staan voor het eerst vocalen op deze plaat.”

Black Sun Empire draait al aardig wat jaartjes mee in het drum and bass circuit. De twee broers Micha en Milan Heyboer begonnen het collectief met middelbare schoolvriend Rene Verdult toen ze nog proefwerken moesten maken. Dat was in 1995. Heyboer: “Drum and bass kwam op toen wij tieners waren. Ik hou van de energie die erin zit, die groove vind ik fijn. Het zit in je bloed en het is er sindsdien niet meer uit gegaan.” De eerste echte release, The Silent, Bombrun, Voltage, volgde pas in 2000. Daarna werd het trio groot in de underground scene, en boekte vooral successen in het buitenland. Inmiddels hebben ze hun populaire Blackout-avond in Tivoli de Helling ook uitgebreid naar het Amsterdamse Paradiso en nog verder naar Berlijn. De avond maakte zelfs de oversteek naar de Cable Club in Londen. Heyboer over het buitenlandse succes: “Drum and bass is altijd een underground-genre geweest en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven. Nederland is echt te klein voor dit genre, waarvoor je het voornamelijk van de rest van de wereld moet hebben. Maar ik kan er al wel twaalf jaar van leven.”

Black Sun Empire: nu ook met zanglijnen
Voor het nieuwe en alweer vijfde album, dat deels in Kytopia werd opgenomen, sloegen de Utrechters een nieuwe weg in. Ze voegden namelijk voor het eerst vocalen toe aan hun tracks. Micha: “Dat is een bewuste keuze geweest. We zijn melodischer te werk gegaan, met meer breakbeat en dubstep. We hadden nog nooit iets met zang gedaan, en we hebben ook gezocht naar wat we tof vonden. We hebben vier liedjes met vocals opgenomen. Amatorski zag ik bijvoorbeeld een keer live. Ik vond zangeres Inne Eysermans zo gaaf dat we haar benaderd hebben voor een liedje. Heel raar eigenlijk, ik heb haar nooit in het echt ontmoet, dat is allemaal via internet gegaan. Daarnaast hebben we één nummer met de Britse dubstep en grime-helden van Foreign Beggars opgenomen, voor wie we al eens eerder een dubstepliedje hadden opgenomen. Dat is dus een wisselwerking geworden, waarin zij ook een liedje voor ons hebben gemaakt. Dan één met een Nieuw- Zeelandse zanger genaamd Thomas Oliver in combinatie met de Franse rapper Youthstar, en ook nog een liedje met de Amerikaanse rapper Bless. Het gaat alle kanten op ja, haha!” In de toekomst ziet hij nog graag zanglijnen van The Knife, Thom Yorke of Agnes Obel hun nummers verrijken. Maar iets anders mag ook, zoals een samenwerking met Boys Noize of wat minimal techno.

Samenwerking met Noisia 'terugkerend fenomeen'
Die samenwerkingen zijn via via ontstaan. Black Sun Empire organiseert al een jaar of tien de vaste Blackout-avond in Tivoli, waarop ze vaak collega’s uit de scene uitnodigen. “We vragen ze dan om op onze avond te komen, en dan blijven ze vaak nog een paar dagen hangen waarin we een liedje opnemen.” Eén van die collega’s is het Groningse Noisia. Eerder dit jaar liet Black Sun Empire op de Noisia-avond op 5 Days Off in de Melkweg de boel ontploffen. De bands zijn goede vrienden en dus kon samen muziek maken niet uitblijven. Niet minder dan de openingstrack is het nummer waaraan Noisia heeft meegewerkt. “Het is een terugkerend fenomeen geworden; we hebben inmiddels samen al zeven liedjes gemaakt.” Het trio gaat voornamelijk met dj-sets het land in. “We hebben wel eens een tijdje live-sets gedaan hoor, maar dan moet je allemaal apparatuur meenemen en dat apart aansluiten. En het is ooit een keer op een toer tussen de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland stuk gegaan, dus dat doen we niet meer.”

Black Sun Empire – From The Shadows komt 15 oktober uit en is tijdelijk te horen op de Luisterpaal. Morgennacht is een mix van Black Sun Empire te horen in Dansen Met Delsing. Voor de clubtoer (o.a. Effenaar, Het Paard van Troje en Patronaat) check je de website van Black Sun Empire.