Stevige tweede editie van Planet Delsin in Studio 80 met Vril (live) en Anthony Parasole

Nederlands label host vinyl-only stage op de zaterdag van Mysteryland

Jouko Peters ,

Nadat Trouw verdween, was het even de vraag waar Delsin heen zou gaan met hun Amsterdamse clubavonden. De keuze viel uiteindelijk op de donkere zwarte box van de Studio 80 aan het Rembrandtplein. Aan de vooravond van de tweede Planet Delsin editie in de 80, spraken wij met Thijs van de Wijngaert (a.k.a. Mattikk) over hoe het jaar 2015 er voor het label uit komt te zien.

Jullie zochten een nieuwe locatie voor jullie feesten, waarom is de keuze op de Studio 80 gevallen?
Omdat we al heel snel een klik voelden met Xander Koster en Tessa Nijdam, die de dagelijkse leiding hebben daar. Wat zij doen vinden we erg goed. De programmering is uitstekend, het geluid is er goed en bovendien vinden we de donkere zwarte box een fijne, intieme ruimte. Voor ons was het daarom een logische stap om naar de 80 te gaan met onze clubavonden. Toen we een voorstel dropten bij Xander en Tessa waren ze meteen al enthousiast. We willen er zo’n vier à vijf keer per jaar wat organiseren, liefst twee nachten voor de zomer en twee nachten na de zomer. De editie van aanstaande zaterdag is de tweede van voor de zomer, daarna hebben we sowieso onze ADE editie al in de agenda staan. Daar kijk ik nu al heel erg naar uit, want dan gaan we samenwerken met een ander technolabel. De combinatie ligt wellicht niet echt voor de hand, maar toch is er sprake van een sterke overlap. Welk label het is? Dat kunnen we nu nog niet naar buiten brengen, maar horen jullie snel.

Hoe verliep de eerste editie in de 80 en waarom hebben jullie ditmaal gekozen voor internationale klappers als Vril (live) en Anthony Parasole?
Voor de eerste editie hadden we toch wel twee key-artiesten van Delsin uitgezocht: Conforce en Delta Funktionen. Het zijn vaak de eerste twee namen die bij mensen te binnenschieten als ze aan Delsin anno 2015 denken. De eerste editie was goed, werd prima bezocht en bovendien was het echt een mooie vuurdoop voor ons. Het was sowieso een gezellige familieaangelegenheid omdat we de mannen van MOS Recordings in zaal twee hadden staan. Voor de tweede editie van aanstaande zaterdag hebben we besloten om weer eens wat internationale namen uit te nodigen. Van Vril ben ik al een tijdlang erg fan, Marsel (van der Wielen, red.) en ik allebei trouwens. Eind 2013 brachten we op Delsin voor het eerst een EP van hem uit, en daarna hebben we veel contact gehouden. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij aan het begin van dit jaar een album bij ons heeft uitgebracht. Het was eigenlijk een kwestie van tijd voordat we hem een keer konden uitnodigen voor een Planet Delsin. Voor Anthony Parasole geldt min of meer hetzelfde verhaal, ook van hem zijn we allebei groot fan. Vooral van zijn label ook, The Corner, waarop al veel stoere New York techno is verschenen. Daarbij hebben we eind 2014 een EP van Sterac uitgebracht, met daarop remixes van beide artiesten. Dat maakt de cirkel rond.

Wie staan er in de tweede zaal zaterdag?
In de tweede zaal hebben we zaterdag een Fries onderonsje. Area Forty_One en The Invariants – da’s een jonge, anonieme producer uit het hoge noorden – staan daar de hele nacht. The Invariants is misschien nog vrij onbekend, maar het is wel iemand met heel veel talent. Die jongen is net zijn eigen label begonnen met een paar do-it-yourself releases, echt te gek werk. Zijn tracks had hij al twee jaar klaarliggen, toen hij er op een gegeven moment voor koos om het zelf te laten masteren en op eigen houtje uit te brengen. Met een doos vol met vers geperst vinyl onder de arm is hij op de bonnefooi daarna op zoek gegaan naar distributeurs. Clone wilde het wel met hem proberen, waarna zijn eerste plaat al vrij snel uitverkocht. Ook zijn tweede plaat ging keihard en verkocht uit. Wij zijn absoluut fan van die mentaliteit: zo’n jonge jongen die gewoon zijn eigen pad kiest. Dat belonen we graag met een gig.

Jullie doen ook avonden in de OT301. Hoe zit dat precies?
Eind vorig jaar hebben we de plannen uitgezet voor 2015. Toen Trouw wegviel, besloten we om weer meer feesten te gaan organiseren; meer connectie te maken met onze doelgroep en het publiek. Omdat Delsin al lang bestaat – we zijn er al meer dan 15 jaar – komen we wellicht soms een beetje old school over. Maar we hebben ook heel veel nieuwe en frisse namen erbij gekregen in de afgelopen jaren. We hebben daarom besloten om onze clubavonden in de Studio 80 te doen, en het experiment op te zoeken in de OT301. De eerste editie in de OT301 was met Rabih Beaini (a.k.a. Morphosis) en hem hebben we vier uur lang volledig vrij spel gegeven. Hij mocht alles doen waar hij zin in had, en dat heeft hij gedaan ook... Het werd een toffe avond, waarop Rabih volledig in zijn element was. Hij ging van avant-garde electronica uit de 70's tot dikke pompende Chicago house. Het feest begon om 23.00 uur en vijf minuten later druppelde de zaal al vol, omdat mensen echt de volle vier uur mee wilden maken daar. Dat was bijzonder om te zien.

Zijn er al plannen voor een volgende nacht?
Nee, nog geen concrete. We proberen op deze avonden het experiment de boventoon te laten voeren, iets dat in normale clubs niet altijd werkt. Maar dat brengt wel de nodige risico's met zich mee. Het kunnen all-nighters zijn van veelzijdige artiesten of juist live-acts rondom een albumrelease. We hebben genoeg ideeën, maar wachten even op het juiste moment. Het plaatje moet wel kloppen.

Ik zag dat jullie ook een stage hosten op Mysteryland. Wat gaan jullie daar doen?
Ja, dat klopt. We delen een stage met de Studio 80. Wij doen de zaterdag en zij vullen de zondag in. Van Mysteryland kregen we het verzoek om een ‘vinyl-only’ stage te hosten, als platenlabel zijnde. Het is best wel een uitdaging geweest om daar geschikte dj’s voor te vinden, maar we zijn heel blij met de uiteindelijke line-up. Marsel wilde sowieso gaan voor Ben Sims, omdat hij echt een wizard is achter de decks. Geef hem drie decks, laat hem zijn vinyl meenemen en je krijgt echt een vlammende dj-set. Hij mixt heel snel achter elkaar door, echt op die old school hiphop manier nog. Gaaf om te zien is dat. Verder hebben we Sterac, Sandrien, A Made Up Sound en Delta Funktionen staan. Al deze dj’s hebben een sterke voorkeur voor het draaien met vinyl, maar kunnen niet altijd met platen draaien omdat het technisch niet altijd goed is geregeld op festivals en in clubs. Die garantie hebben we hier wel gekregen.

Hoe zit het tot slot met releases op jullie label in 2015. Wat komt er allemaal aan?
Er ligt altijd veel op de stapel, maar twee belangrijke projecten zijn toch wel de komende albums van Conforce en John Beltran. Vinyl zit tegenwoordig weer zo erg in de lift en de nieuwe labels schieten als paddestoelen uit de grond. Daardoor proberen wij ons iets meer te focussen op albumprojecten. Dat is echt iets waarin we alles kwijt kunnen qua artwork en muziek. We kunnen samen met de artiest aan een totaalplaatje werken, iets dat echt ergens voor staat. Daarin proberen we ons ook te onderscheiden. Als je dan de uitendelijke LP in handen krijgt, geeft dat altijd veel voldoening na een lange tijd van voorbereiding. Aan het einde van deze maand komt het nieuwe album van Conforce uit: Presentism. Dat wordt alweer zijn derde album op ons label, en daar zijn we heel trots op. Hij wordt echt alleen maar beter, en is zo ontzettend goed met geluiddesign. Eind juni releasen we bovendien het album van John Beltran, die daarmee weer terugkeert bij Delsin. Vorig jaar brachten we al een compilatie met ambient werk uit van artiesten die hij had geselecteerd, nu komt hij met een eigen album. Het is een heel gevoelige LP geworden met een filmische insteek, met een flinke vleug Detroit en veel ambient sounds. Verder komt binnenkort Inertia deel 5 uit, dat wordt een EP van Discrete Circuit; twee talentvolle gasten uit Berlijn met al een release op het label van DVS1 op zak. Tot slot gaan we werk releasen van het Nederlandse Artefakt (Field Records) voor de Delsin C-Series.

PLANET DELSIN w/ VRIL, ANTHONY PARASOLE, AREA FORTY_ONE, THE INVARIANTS, MATTIKK // ZATERDAG 6 JUNI // STUDIO 80 // REMBRANDTPLEIN 17 // 23.00 - 05.00