"Huiskameroptredens zijn hartstikke leuk, maar de kachel moet roken."

3VOOR12/Amsterdam praat met singer-singwriter Gerhardt

Tekst: Thijs van Dun | Beeld: Sarah Oranje ,

Singer-songwriter, Beans & Fatback-lid, enthousiast twitteraar en duizendpoot Gerhardt aan de tand gevoeld door 3VOOR12/Amsterdam.

3VOOR12/Amsterdam praat met singer-singwriter Gerhardt

Hij werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, bracht een prachtclip uit voor zijn single A Brand New Heart, deed het minuutje in De Wereld Draait Door en brengt binnenkort zijn eerste solo-album All is There uit: Gerhardt Heusinkveld heeft het er maar druk mee. 3VOOR12/Amsterdam wilde het fijne weten van zijn leven op dit moment.

Wat zijn de verschillen tussen Gerhardt solo en Beans & Fatback, afgezien van  de bandsamenstelling?
“Ik was voor Beans & Fatback al langer actief in de underground scene met mijn eigen ‘Gerhardt’-projecten en Skinnerbox. B&F kwam daarna pas op mijn pad. Dit was een te gekke kans om me verder te ontwikkelen. Er zijn natuurlijk verschillen tussen beide bands maar ze zijn zeker even entertainend. Er komen leuke dingen aan met zowel Beans & Fatback als Gerhardt. Met B&F doen we in het najaar een theatertour die Dolf Janssen regisseert en in april komt er een live cd uit.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Over het algemeen haal ik inspiratie uit films en klassieke muziek. Met name uit de poëzie of films als Nosferatu uit 1922 en alles van David Lynch. Op muzikaal vlak laat ik me inspireren door artiesten als Arcade Fire, Black Dub, Trixie Whitley, Bob Dylan en Daniel Lanois. Soms haal ik inspiratie uit een anti-reactie. Als ik denk: ' Hoe kunnen ze dit nu maken?', dan haal ik daar juist inspiratie uit.”

Je hebt het nummer Brand New Heart met Triggerfinger opgenomen. Wat voor ander samenwerkingsverbanden zou je willen wensen? 
“Ik wil heel graag met Daniel Lanois samenwerken. Daniel Lohues lijkt me ook heel leuk om mee te werken. Ik bedoel: 31 maart komt mijn album uit en daarop heb ik met zoveel inspirerende mensen samengewerkt, dat had ik nooit verwacht. Als ik zo zie hoe dat allemaal is gelopen zie ik het ook wel gebeuren dat ik met Daniel Lanois samen kan werken. Je moet er gewoon op een bepaalde manier in geloven.”

31 maart sta je in Paradiso met je All Hearts Revue, een zap-performance avond met electro, stand up comedy, singer-songwriter en je band. Dan is tevens je albumrelease. Wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten van Gerhardt?
“Na 31 maart gaat de All Hearts Revue touren. Van Eindhoven tot Hoorn. En doe ik met Beans & Fatback een theatertour. Houd mijn site en Facebook maar in de gaten!”

Hoe speel je het liefst? Akoestisch of met band?
“Beide! Kijk, bij een huiskamerconcert speel ik natuurlijk liever alleen met mijn gitaar, hierdoor krijg je een intensere band met je publiek.”

Staan er nog huiskamerconcerten op de agenda?
“Niet zo heel veel, wel festival shows en de Revue. Ik sta 10 april in Hoorn (Small Town Music Walk) en 13 april in Deventer (Living Room Concert). Ik richt me nu op optredens op festivals. Die huiskameroptredens zijn natuurlijk harstikke leuk, maar ook ik moet geld verdienen. De kachel moet roken!”

Hoe is het idee van de clip ontstaan?

“Het scenario van de clip heb ik zelf geschreven. Daarna ben ik met de regisseur van Beans & Fatback, Peter Emiel van der Berg, Liesbeth Rood en Michel Bos om tafel gaan zitten en hebben we het scenario verder uitgewerkt.”

Laatste vraag. Onlangs is Michiel Veenstra een actie begonnen tegen DWDD om artiesten hun hele liedje te laten spelen in plaats van maar één minuutje. Wat vind jij van deze actie?
“Kijk, je laat een schilderij ook niet maar voor de helft zien omdat je anders bang bent dat je kijkers verliest. Dan zou dat ook niet moeten gebeuren met muzikanten. Daarnaast mogen we DWDD en Matthijs van Nieuwkerk ook wel dankbaar zijn dat er iedere dag Nederlands talent één minuutje krijgt om zichzelf te profileren. En hiervoor is één minuut genoeg. Ik vind het goed dat Michiel Veenstra bewustwording creëert. En mensen die hierover zeiken zijn een typisch voorbeeld van dat Nederlandse gezeur. Dit is de reden waarom de Nederlandse muziekscene zich zo langzaam heeft ontwikkeld. Kijk maar hoeveel talent er de laatste tijd komt bovendrijven. Dat is juist een goede ontwikkeling. Dan is alle hulp welkom om dit talent het daglicht te laten zien."

Op 31 maart presenteert Gerhardt zijn solo-album All is There in de bovenzaal van Paradiso.