Winnaars finale Grote Prijs hiphop Dret en Krulle houden beker in Amsterdam

Finale in Paradiso leert dat het niveau hoog is en de scene springlevend

Tekst: Rogier Tacke | Foto's: Pim Hendriksen ,

Zes finalisten maken hun opwachting in Paradiso om te strijden om de winst van de Grote Prijs van Nederland, categorie hiphop. Inzet is de toekomst van de Nederlandse hiphop en een aantal prijzen waar geen enkele groep nee tegen zegt. Geen act is finale-onwaardig.

Finale in Paradiso leert dat het niveau hoog is en de scene springlevend

Optredens op ondermeer Eurosonic/Noorderslag, studiotijd, een professionele fotoshoot en vijfduidend euro prijzengeld. Als er dan een prijs is die je als toekomstige Pete Philly, Brainpower of Typhoon persé wil winnen, is het de finale van de Grote Prijs van Nederland.

Bij aanvang om half tien is Paradiso nog halfvol. Her en der worden wat joints gerookt. Hier mag dat. Minstens de helft van het publiek draagt namelijk een honkbalpet met glimmende sticker op de klep. Hiphop blijft een stroming met een eigen stijl en regels.

Fotosynthese uit Breda mag het spits afbijten als jongste deelnemer aan een finale van de Grote Prijs ooit. Zestien jaar, maar totaal geen rookie. Een vroegrijp natuurtalent. Zijn Brabants accent doet denken aan Extince. De beats waar hij overheen flowt zijn van hoog niveau. Krassende violen, harde bas. Toekomstmuziek.

Het volgende optreden is van Tastic. De andere finalisten zeggen in het in introfilmpje van de finale dat ze hem niet kennen. Dat zal na vanavond wel veranderen. Er zijn acts die er langer dan vier optredens over doen om op het hoofdpodium van Paradiso te belanden. Zijn beats zijn wat meer uitgekleed, waardoor hij beter is te verstaan dan zijn voorganger. Uit niets blijkt dat hij net begint.

Na Tastic is het tijd voor wat anders. Dope D.O.D
bestijgt het podium. Engelse raps over duistere beats die lijken op die van Necro en El-P. De Groningers onderscheiden zich duidelijk van het gemiddelde hiphoppubliek dat op deze avond is afgekomen. Eén van de jongens heeft een half geschoren hoofd, de ander een jaren ‘80 matje. De muziek mag dan wat minder gezellig zijn, het klinkt origineel en goed.

Dan Unknowneye uit Rotterdam. Lekkere underground hiphop, zoals het in de jaren ’90 in Amerika werd gemaakt. Klassieke beats en Engelstalige teksten. Prima show. De fietslampjes die van tevoren worden uitgedeeld, zorgen voor een sfeervolle rood-witte zaal.

Kraantje Pappie gaat weer over op de Nederlandstalige rap. De beats zijn vrolijk en zelf heeft hij ook continu een grote glimlach op zijn gezicht van oprecht plezier. Hij zit op het Noah’s Ark label, dus heeft het wellicht wat minder nodig om te winnen. Het is anders niet te verklaren dat hij zelfs buiten de top drie valt.

De winnaars van vanavond zijn de laatste deelnemende act Dret en Krulle. Ze komen uit de Bijlmer en staan regelmatig stil bij de buurt waar ze zijn opgegroeid. Het enthousiasme van het publiek bereikt inmiddels een hoogtepunt. Het voordeel van een thuiswedstrijd. Het goed op elkaar ingespeelde duo wint vanavond terecht zowel de publieks- als de hoofdprijs. Luister naar het nummer Verder en je weet dat deze jongens bovendien een regelrechte hit in huis hebben.

Na een fijn optreden van M.O. & Brakko, die vorig jaar met de hoofdprijs naar huis gingen, worden de prijzen van 2009 uitgereikt. De ontlading bij de winnaars Dret en Krulle is groot en de hele buurt mag het podium op om hun vreugde te delen. De beker blijft in de Bijlmer.


Gezien: Grote Prijs Van Nederland, categorie hiphop, Paradiso, 12 december 2009